U istrazi vatikanskog financijskog skandala uhićena Talijanka povezana sa smijenjenim kardinalom

Talijanka Cecilia Marogna, povezana sa smijenjenim rimokatoličkim kardinalom, uhićena je u utorak u nanovijem vatikanskom financijskom skandalu, priopćili su talijanska policija i Vatikan.

Cecilia Marogna (39) je radila za kardinala Angela Becciua, jednog od najviših bivših vatikanskih dužnosnika kojega je prošli mjesec smijenio papa Franjo optuživši ga za pronevjeru i nepotizam. Becciu je odbacio optužbe.

Kardinal je iznenada podnio ostavku krajem rujna. Becciu je bio prefekt Kongregacije za kauze blaženih i svetih, a uz ostavku s tog mjesta odrekao se i svih prava povezanih s kardinalskom službom. Kasnije je rekao d aga je na ostavku prisilio papa Franjo.

Dužnosnik talijanske financijske policije rekao je Reutersu da je Marogna uhićena u Rimu. Talijanski mediji su izvijestili da je uhićena na temelju međunarodne tjeralice koju su izdali vatikanski suci.Visoki vatikanski izvor rekao je da suci Svete Stolice sumnjiče Marognu za pronevjeru i tešku malverzaciju u suučesništvu s drugima.

Zadnjih dana talijanski mediji objavili su intervjue u kojima je Marogna rekla da je dobila 500.000 eura od Becciua za vođenje “paralelne diplomacije” za pomoć misionarima u zonama sukoba. Ona je u tim intervjuima odbacila sve što joj se stavlja na teret.

Za njezin navodni rad za vatikansko državno tajništvo, gdje je Becciu bio na drugoj najvažnijoj poziciji do 2018. godine, nije se ranije znalo.

Becciu je do 2018. bio zamjenik državnog tajnika, što je jedna od najmoćnijih funkcija u Vatikanu.

Becciuov odvjetnik, Fabio Viglione, rekao je da je kardinal poznavao Marognu, ali da su se njegovi kontakti s njom “isključivo odnosili na institucionalna pitanja”.

Marogna, koja je kao i Becciu sa Sardinije, izjavila je da je novac koji je navodno primila od Becciua došao preko tvrtke koju je pokrenula u Sloveniji.

Becciu je također upleten i vatikanski skandal oko korištenja crkvenog novca za investiranje u luksuznu zgradu u Londonu. Od 2019. godine vatikansko javno tužiteljstvo istražuje ulaganja crkvenih fondova u londonski projekt luksuznih nekretnina 2014. i 2018. godine.

Istraga o tom slučaju dovela je prošle godine do suspendiranje petero vatikanskih zaposlenika, ostavke šefa vatikanske policije i odlaska bivšeg čelnika vatikanskog Ureda za financijske informacije (AIF).

Becciu je tad odbacivao svoju krivnju i branio kupovinu u Londonu, tvrdeći da je nekretnini narasla vrijednost.

Vatikanska policija je u lipnju uhitila Ginaluigija Torzija, talijanskog posrednika u toj kupovini, optuživši ga za iznudu, pronevjeru, prijevaru i pranje novca.

Kasnije je pušten, no istraga i dalje traje.

Komentari