U Hrvatskoj se održavaju mise za Pavelića. Održavaju li Nijemci mise za Hitlera?

dbk

Nakon što je u Zagrebu i ponovno održana misa zadušnica za Antu Pavelića, novinari DW-a pitali su Njemačku biskupsku konferenciju (DBK) održavaju li se u Njemačkoj mise za Hitlera. DW ističe da DBK ni u jednom trenutku ne dovodi u pitanje institut mise zadušnice.

Iz DBK-a su priopćili da ne mogu u potpunosti isključiti mogućnost da je nakon kraja Drugog svjetskog rata 1945. godine u njemačkim katoličkim crkvama, osim misa zadušnica za pale njemačke vojnike, održan i neki rekvijem za visokorangirane časnike njemačkog Wehrmachta ili NS-vlade.

Međutim, dodali su i da “Obzirom na represije i progon Katoličke crkve od strane nacionalsocijalista, to se čini malo vjerojatnim”.

Novinare je zanimalo i ako su po tom pitanju njemačkim dijecezama, odnosno župama poslane konkretne instrukcije kako postupati ukoliko netko želi održati rekvijem za Hitlera? “Za sada nema dokaza o postojanju odgovarajućih uputa od strane njemačkih biskupa upućenih kleru”, izjavili su iz Njemačke biskupske konferencije za DW.



Komentari