U Hercegovini drastično usporeno širenje koronavirusa

Jedna osoba preminula je u srijedu u mostarskoj Covid-bolnici, čime se broj smrtnih ishoda u Hercegovini povećao na 14, a zdravstveni djelatnici smatraju ohrabrujućim drastičan pad broja zaraženih, što je rezultat strogih mjera karantene i zabrane kretanja.

Sedamdesetpetogodišnja žena iz Čitluka posljednja je žrtva koronavirusa, a ranije je patila od bolesti srca, izvijestio je Krizni stožer Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) sa sjedištem u Mostaru.

To je treći smrtni slučaj iz male općine Čitluk, koja je napogođenija koronavirusom i tamo je zaraženih 78 osoba. Najviše je osoba oboljelo u dva samostana za redovnice, Domu za svećenike u Međugorju, te u Majčinu selu, u instituciji koja djeluje pri crkvi i skrbi za djecu bez roditelja.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a Nermin Avdić istaknuo je na konferenciji za novinare kako je u ovoj županiji od početka epidemije do sada na testiranju za Covid-19 bilo pozitivno 205 osoba.



Ohrabrujućim je ocijenio drastičan pad broja zaraženih posljednjih dana. U posljednja 24 sata od 111 testiranja na Covid-19 u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar pozitivna je bila tek jedna osoba u Čitluku.

Od 20.00 do 05.00 sati svima zabranjeno kretanje

”Uspjeli smo prema dolje pritisnuti liniju broja zaraženih osoba kako smo i željeli. Tako u zadnjih nekoliko dana imamo smanjivanje broja oboljelih, što nam je poticaj da nastavimo raditi kao i do sada”, rekao je prim. dr. Avdić.

Na području Županije zapadnohercegovačke, sa sjedištem u Širokom Brijegu, u posljednja 24 sata zaražena je tek jedna osoba. Tamo su ukupno pozitivne na testiranju do sada bilo 64 osobe, a preminulo je šest oboljelih.

Od protekloga tjedna u ove dvije županije na snazi je zabrana napuštanja mjesta prebivališta kako bi se smanjila mogućnost širenja zaraze koronavirusom, dok je jednako kao i u drugih osam županija zabranjeno kretanje izvan domova osobama starijih od 65 i mlađih od 18  godina. Od 20.00 sati do 05.00 sati ujutro na snazi je zabrana kretanja za sve.

Komentari