U Grčkoj antisemtiske parole više nisu prihvaćene, sad su na udaru migranti, homoseksualci i antifašisti

pri.org

Nedavno se pojavila vijest da je u Grčkoj oskvrnuto više židovskih groblja i jedan spomenik. Postoji li u toj članici Europske unije problem desnog ekstremizma i antisemitizma? Da – ali danas se progone migranti.

U Grčkoj postoji jedno jedino istraživanje o antisemitizmu, a ono je staro već gotovo šest godina. Načinjeno je na zahtjev organizacije Anti Defamation League (ADL), a ono što je ono pokazalo duboko je šokiralo grčko društvo. Prema tom ispitivanju 69 posto Grka ima antisemitske osjećaje.

To je daleko najviše u Europskoj uniji gdje je 2014. godine prosjek bio 26 posto, u zapadnoj Europi 24 posto, a u istočnoj Europi 34 posto. Pouzdanost toga ispitivanja je, naravno, odmah dovedena u pitanje, ali od tada nije dan nalog za provođenje drugo istraživanja, pa se do danas ne zna je li ta zastrašujuća brojka pouzdana.

S jedne strane u Grčkoj nema slučajeva nasilja protiv Židova, članovi malobrojne preostale židovske zajednice se ne boje napada, a u Ioannini je 2019. za gradonačelnika po prvi put u Grčkoj izabran jedan Židov, Moses Elisaf.



U Grčkoj se rado prisjećaju atenskog episkopa Damaskinosa koji je za vrijeme njemačke okupacije u Drugom svjetskom ratu spasio živote tisuća grčkih Židova. A isto tako rado se zaboravlja pasivnost prilikom deportacije Židova u Solunu i ilegalnog prisvajanja njihove imovine od strane domaćih pomagača nacista.

Zatvorske kazne vodstvu desno-ekstremne stranke

S druge strane sve je češći vandalizam na židovskim spomenicima i malobrojnim spomenicima žrtvama Holokausta, uglavnom ispisivanjem ili crtanjem antisemitskih i nacionalsocijalističkih parola i simbola. Nedavno su oskvrnuta židovska groblja u Ateni i na otoku Rodosu, kao i spomenik žrtvama Holokausta u Solunu. I to u tjednu kad je grčko pravosuđe donijelo povijesnu, znakovitu odluku.

Neonacisti iz stranke „Zlatna zora“ osuđeni su na dugogodišnje kazne zatvora ne samo zbog zločina kao što su ubojstvo i nanošenje tjelesnih ozljeda te ilegalno posjedovanje oružja, nego i zbog stvaranja kriminalne organizacije. Osuđeno je čitavo stranačko vodstvo unatoč pokušajima nekih, čak i državne odvjetnice, da ih zaštiti.

Sad u Grčkoj nitko ne može reći „nisam znao“, osobito onih 536.910 birača koji su 2014. svoj glas dali Zlatnoj zori (Europski izbori, 9,93 posto). Neonacisti su kriminalni, sad je to potvrdio i sud. Istovremeno su oni glavni nositelji otvorenog antisemitizma pa se najnovija oskvrnuća židovskih groblja može smatrati „iskazivanjem solidarnosti“ njihovih pristaša.

Potencijalnih pristaša neonacisti imaju, nažalost, više nego dovoljno. Najnovije ispitivanje pokazuje da 21 posto ispitanih smatra da bi „umjerena” Zlatna zora bila korisna za Grčku (Institut Prorata za novine Efimerida ton Syntakton, 16. 10. 2020.). Ta brojka je još strašnija jer se pojavila neposredno nakon osude neonacističke stranke.

Današnje žrtve

Predsjednik židovske zajednice u Solunu (nekoć jedne od najvećih u Europi, nazivanoj „drugim Jeruzalemom“, od koje je 95 posto ubijeno u koncentracijskim logorima) i Središnjeg vijeća židovskih općina u Grčkoj David Saltiel siguran je da osuda vodstva Zlatne zore neće voditi smanjenju antisemitske ideologije. Antisemitizam je ovdje postojao i prije osnivanja Zlatne zore i ovdje će ostati, kaže Saltiel, ali umiruje ga da antisemitizam u Grčkoj nije nasilan, t.j. da nije bilo ljudskih žrtava kao u drugim zemljama.

Militantan je u Grčkoj 21. stoljeća drugi desni ekstremizam. Danas su žrtve migranti, homoseksualci, antifašisti. Zlatna zora je godinama huškala protiv migranata i za to dobivala pljesak od „zabrinutih“ građana, a često i „razumijevanje“ brojnih medija i državnog odvjetništva koje je i u Grčkoj slijepo na desno oko. Mnogi političari vladajuće konzervativne stranke Nova demokracija (ND) napravili su karijeru parolama protiv izbjeglica, dok antisemitske parole trenutno nisu prihvatljive u društvu.

Fašisti iz susjedstva

Osim toga danas u Ateni počinje još jedan važan sudski proces, zbog ubojstva Zaka Costopoulosa. Taj LGBT-aktivist je prije dvije godine usred bijela dana u središtu Atene pretučen na smrt. Optužen je jedan draguljar, jedan menadžer i četiri policajca – a njihov odvjetnik je čak zastupnik vladajuće stranke ND Athanasios Plevris, sin teoretičara nacionalsocijalizma u Grčkoj.

Policija je 2018. izvijestila o „smrtnom samoranjavanju jednog pljačkaša“, a pridružila se većina medija, dok se nisu pojavile video-snimke jedne prolaznice i razotkrile ubojstvo.

Od procesa protiv neonacista do procesa protiv fašista iz susjedstva grčko pravosuđe mora braniti čast pravne države, piše Dw.com

Komentari