U glavnom gradu Australije na snazi izvanredno stanje zbog požara

wiki

Službe u Australiji proglasile su izvanredno stanje u glavnom gradu Canberri nakon što su se veliki požari proširili na tom području, javlja BBC.

Najveći požar koji bukti južno od Canberre do sada je uništio više od 18.500 hektara. Stanovništvo u predgrađu Canberre upozoreno je da budu u stanju pripravnosti zbog potencijalne evakuacije.

Inače, ovo je najveća prijetnja od požara na tom području u posljednjih dvadesetak godina. Godine 2003. u požarima u predgrađu Canberre poginulo je četvero ljudi, 500 ih je ozlijeđeno, a uništeno je 470 domova. Tadašnje vremenske prilike slične su onima sada u Canberri. Zbog temperature koje se penju do 40 Celzijusovih stupnjeva, vlasti strahuju da će požare biti teško kontrolirati.

Požari pokraj Canberre bukte već tjednima. A prošlog četvrtka zbog požara je bila zatvorena i zračna luka u Canberri.



Ranije ovog tjedna na društvenim mrežama masovno su se širile fotografije požara na kojima se vidi crveno nebo iznad opožarenih područja. Vlasti su stoga upozorile ljude da ne prakticiraju takozvani “turizam katastrofa”, i to nakon izvještaja da su neki ljudi išli u pravcu požara kako bi snimili fotografije.

Podsjetimo, u požarima koji od rujna bukte u Australiji do sada je umrlo najmanje 33 troje ljudi, a uništeno je tisuće domova. Više od 11 milijuna hektara zemlje je spaljeno, prenosi Index.

Komentari