U Francuskoj zabrana cjepiva za mlađe od 18 godina? ´Ne znamo sprječavaju li ta cjepiva prijenos virusa´

HRT/ilustracija

Visoka zdravstvena uprava Francuske, najavila je u ponedjeljak da cjepivo protiv Covida-19, barem u početku, neće biti odobreno za mlađe od 18 godina zbog nedostatka podataka iz kliničkih ispitivanja.

“U početku” neće biti odobrenja za stavljanje u promet cjepiva za osobe mlađe od 18 godina, zbog nedostatka podataka iz kliničkih ispitivanja, javila je u ponedjeljak ujutro Visoka zdravstvena uprava, tijekom tiskovne konferencije s namjerom da detaljno objasni francusku strategiju koja se odnosi na buduću kampanju cijepljenja.

“Poželjno je da se brzo izda odobrenje za stavljanje u promet cjepiva i za osobe mlađe od 18 godina”, rekao je Daniel Floret, potpredsjednik Tehničkog odbora za cijepljenje, o ovoj temi tijekom Internet konferencije. “Nadamo se da će se studije provesti brzo, jer sigurno postoje djeca koja imaju komorbiditete s rizikom (ozbiljnijim oblicima), možda manje važnim od određenih odraslih ili ranjivih skupina, ali višim od ostale djece”, te je nastavio dalje: “Sigurno je da razni laboratoriji koji razvijaju cjepiva namjeravaju u drugoj fazi uključiti djecu koja bi mogla imati koristi od odobrenja za stavljanje u promet cjepiva u drugoj fazi”.

Krajem listopada laboratorij Pfizer posebno je objavio da je u Sjedinjenim Državama pokrenuo prva ispitivanja na 12-godišnjoj djeci nakon 90 % učinkovitih rezultata na odraslima. “Važno je podsjetiti da adolescenti ne razviju tako ozbiljne oblike kao stariji ljudi, što ne znači da djeca ne obolijevaju i ne umiru”, objasnio je profesor Robert Frenck, koji nadgleda testiranja.



Za ovu buduću kampanju zdravstveno tijelo definira “pet progresivnih faza… Potrebno je prioritetno zaštititi najugroženije i one koji brinu o njima”, rekao je u ponedjeljak njezin predsjednik Dominique Le Guludec.

“Danas ne znamo sprječavaju li ta cjepiva prijenos virusa, a kad to saznamo, strategija bi se mogla revidirati”. Prema njegovim riječima cilj je spriječiti smrtnost od Covida-19.

Dok hrvatski “stručnjaci” traže obvezno cijepljenje, u Francuskoj su svjesniji rizika kojeg nose nova cjepiva koja u ovom obliku nikada nisu postojala.

Komentari