U Francuskoj 574 smrtna slučaja u proteklom danu, predsjednik Macron obratio se naciji po treći put

Screenshot

Francuski predsjednik Emmanuel Macron održao je u ponedjeljak navečer svoje treće obraćanje naciji otkako je njegovu zemlju, kao i ostatak svijeta, pogodila pandemija novog koronavirusa.

Netom prije govora francuske su vlasti objavile da su u protekla 24 sata zabilježena 574 smrtna slučaja, čime je ukupan broj umrlih od virusa gotovo petnaest tisuća. Ipak, peti dan zaredom bilježi se pad broja onih koji su na intenzivnoj njezi.

Počevši svoje obraćanje, francuski predsjednik najavio je da će “blokada” zemlje trajati još najmanje do 11. svibnja. Osim škola, ostat će zatvoreni restorani, barovi, kina i kazališta te nema održavanja javnih manifestacija, javlja BBC. Škole i fakulteti mogle bi postupno krenuti s otvaranjem od 11. svibnja.

“Nada polako dolazi, ali zasad ništa nije sigurno”, rekao je Macron priznavši da Francuska nije bila dovoljno spremna za ovu krizu.



“Nedostajalo nam je zaštitnih odijela, maski, dezinficijensa, kao i u drugim zemljama. Morali smo donijeti teške odluke”, rekao je Macron.

Prema njegovim riječima, policija će i dalje provoditi stroge mjere nadzora onih koji izlaze iz svojih domova, te svi moraju imati dokument u kojem je jasno navedeno zašto izlaze. Macron je izrazio svoju zahvalnost svima koji moraju raditi u vrijeme koronavirusa, javlja BBC.

Komentari