U EUROPI VIŠE OD 100 TISUĆA MRTVIH Najviše mrtvih na milijun stanovnika ima Belgija; Amerikanci prosvjeduju zbog restrikcija

Broj mrtvih uslijed zaraze koronavirusom u subotu je u Europi premašio brojku od 100 tisuća, dok stotine Amerikanaca u više mjesta prosvjeduje protiv nametnutih restrikcija, uz podršku predsjednika Donalda Trumpa.

Kako bi podržali borbu zdravstvenih radnika protiv koronavirusa, glazbenici širom svijeta održali su virtualni koncert.

Šestosatni događaj, u kojem su sudjelovali, među ostalima, Rolling Stonesi, Billie Eilish i čelist Yo-Yo, organizirali su nevladina organizacija Global Citizen i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Prema podacima Sveučilišta Johns Hopkins koronavirus potvrđen je kod 2.330.259 osoba, dok je umrlo 160.917 osoba.



Na Europu, u kojoj je umrlo preko 100 tisuća ljudi, otpada skoro dvije trećine svih smrtnih slučajeva, a na SAD gotovo četvrtina.

U SAD-u su potvrđena 735.242 slučajeva oboljenja od covida-19, a 39.090 osoba izgubilo je život.

Ipak, širenje zaraze usporava u nekim mjestima, dok je u državi New York potvrđeno najmanje smrtnih slučajeva u posljednjih nekoliko tjedana, što guverner Andrew Cuomo pripisuje socijalnom distanciranju.

Međutim, brojni Amerikanci prosvjedovali su protiv odredbi o nenapuštanju doma ispred parlamenata saveznih država Teksas, Maryland, New Hampshire i Ohio.

Okupilo se stotine prosvjednika koji su mahali zastavama, a neki su nosili oružje.

Neki su se guverneri “zanijeli” s “nerazumnim” restrikcijama

Prosvjednike je ohrabrio u petak Donald Trump koji je u tri objave na Twitteru napisao kako treba “osloboditi” Michigan, Minnesotu i Virginiju.

Trump želi što brže pokretanje ekonomije kako bi smanjio negativne učinke na američko gospodarstvo, ali je ipak, nakon što je prvotno tvrdio da ima “apsolutnu” ovlast u tom pogledu, prepustio odluku o pokretanju gospodarstva guvernerima i drugim dužnosnicima na nižim razinama.

U četvrtak je predstavio plan za postupno otvaranje zemlje u tri faze.

Novinarima je u subotu rekao da su se neki guverneri “zanijeli” i nametnuli “nerazumne” restrikcije.

Dvostruko više Amerikanaca ne podržava prosvjednike, no što ih podržava, a prema istraživanju Pewa više su zabrinuti zbog mogućeg prijevremenog ukidanja mjera, nego zbog prekasnog popuštanja.

“Pod kontrolom”

Sve više dokaza potvrđuje da je socijalno distanciranje usporilo epidemiju.

Preko 4, 5 milijardi ljudi bilo je obuhvaćeno nekom vrstom karantene.

Epidemija usporava u dvije najteže pogođene Europske zemlje – Italiji i Španjolskoj.

U Španjolskoj je, prema podacima Sveučilišta Johns Hopkins, koronavirus potvrđen kod 195.416 osoba, uz 20.639 smrtnih slučajeva.

Španjolska vlada produžila je karantenu do 9. svibnja u subotu.

Italija bilježi nešto manje zaraženih (175.925), ali i više smrtnih slučajeva (23.227).

Od utorka su u nekim talijanskim pokrajinama otvorene knjižare, trgovine uredske opreme i trgovine dječje robe.

U Francuskoj je od koronavirusa umrlo 19.349 ljudi, a 152.978 ih je zaraženo, dok je u Njemačkoj koronavirus ustanovljen kod 143.724 osobe.

Velika Britanija ima manje zaraženih od Njemačke (115.314), ali je u toj zemlji umrlo 15.498 osoba, a u Njemačkoj 4.538.

Prema stranici Worldometers najviše mrtvih na milijun stanovnika ima Belgija, u kojoj su umrle 5.453 osobe.

Neke su zemlje, poput Japana, Velike Britanije i Meksika produžile restrikcije, dok druge zemlje poput Švicarske, Danske i Finske otvorile trgovine i škole ovoga tjedna.

Njemačka koja je objavila da je virus “pod kontrolom” dozvolila je otvaranje određenih trgovina, dok se dio školaraca vraća u klupe u narednih nekoliko tjedana.

Komentari