U Engleskoj od ponedjeljka ukinute sve restriktivne mjere protiv koronavirusa, Johnson upozorava na oprez

ilustracija

Iako pandemija koronavirusa ne jenjava, a delta soj je sve jači, od ponedjeljka su u Engleskoj ukinute gotovo sve restrikcije vezane uz Covid-19. Taj je dan nazvan “Danom slobode”.

Dvorane i stadioni mogu se otvoriti u punom kapacitetu, diskoteke mogu ponovno raditi, opet se može biti za šankom u pubovima i više nema ograničenja broja ljudi koji se mogu okupljati.

Isto tako, nošenje maske više nije obavezno, ali se i dalje preporuča u javnom prijevozu i u trgovinama. Osim toga, više se neće raditi od kuće.

Ipk, britanski premijer Boris Johnson upozorio je u nedjelju stanovništvo na oprez.



“Molim vas budite oprezni i prijeđimo sutra u sljedeću etapu popuštanja mjera, uz potpuni oprez, potrebno poštivanje drugih i rizika koje bolest i dalje predstavlja”, rekao je Johnson u videu na Twitteru.

Pritom je naglasio veliku zaraznost delta varijante koronavirusa, odgovorne za veliki skok broja slučajeva posljednjih tjedana.

Velika Britanija je sedma na svijetu po broju umrlih

Podsjetimo, zbog toga što je bio u kontaktu sa zaraženom osobom, britanski premijer se nalazi u izolaciji. On polaže nadu u cjepivo bez obzira na rast broja slučajeva. Ako se pokaže da cjepivo štiti od težih oblika bolest i smrti bez obzira na sve veći broj zaraženih to bi mogla biti važna informacija za druge zemlje u smislu povratka u normalan život, piše Reuters.

“Ako to ne učinimo sada, možemo se upitati, kada ćemo to uopće učiniti?”, rekao je Johnson u nedjelju na Twitteru.

Inače, Velika Britanija je ukupno sedma na svijetu po broju umrlih, ali 87 posto britanske odrasle populacije dobilo je barem jednu dozu cjepiva, a više od 68 posto dvije.

Broj mrtvih u danu koji se sada kreće oko 40 daleko je od brojeva iz vrhunca pandemije u siječnju kada ih je bilo i 1800.

Mjere se ukidaju kako bi se ubrzao ekonomski oporavak, ali to bi se moglo ugroziti ako se pojave deseci tisuća novih infekcija dnevno što bi natjeralo na samoizolaciju stotine tisuća ljudi. I to ne samo zaražene nego i njihove kontakte.

Komentari