U Crnoj Gori prva dva slučaja zaraze koronavirusom

screenshot

U Crnoj Gori registrirana su prva dva slučaja zaraze koronavirusom, objavio je utrorak navečer crnogorski premijer Duško Marković.

Marković je kazao da je riječ o dvije pacijentice stare 72 i 47 godina koje su boravile na područjima pogođenim epidemijom. Direktor crnogorskog Instituta za Javno zdravlje Boban Mugoša kazao je da se radi osobama koje su doputovale u Crnu Goru iz SAD-a i Španjolske, te da su dobrog zdravstvenog stanja.

“Jedna osoba doputovala je prije 12 dana iz Amerike i ona nije bila pod zdravstvenim nadzorom jer tada SAD nije bio među kritičnim zemljama. Druga osoba doputovala je iz Španjolske i ona je bila pod našim zdravstvenim nadzorom. Pacijentice su iz Ulcinja i Podgorice”, priopćio je Mugoša.

On je rekao da inficirane osobe nisu radno angažirane, te da jedna živi sama, a druga s obitelji, tako da će i “članovi njene obitelji biti testirani“.



Crna Gora do danas je bila jedina zemlja u Europi bez potvrđenog slučaja koronavirusa, ali ipak je poduzimala rigorozne mjere zaštite stanovništva. Krajem prošlog tjedna vlada u Podgorici donijela je odluku o prekidanju nastave u svim obrazovnim ustanovama i zabranila javna okupljanja, dok su u ponedjeljak zatvoreni svi ugostiteljski objekti, zabranjen je ulazak strancima i zaustavljen međunarodni promet putnika. Svi zaposleni su pozvani da rade od kuće, dok su roditelji koji imaju djecu mlađu od 11 godina dobili plaćeni dopust.

Ranije u utorak obustavila je javni autobusni i željeznički promet, te zatvorila sve frizerske i kozmetičke salone.

Komentari