U Crnoj Gori oštre osude izjave srbijanskog ministra zdravstva

Crnogorski mediji ocijenili su u petak kao ‘fašističku’ i ‘šovinističku’ izjavu srbijanskog ministra zdravstva Zlatibora Lončara o tome da vodi računa da u njegovom resoru ne bude Crnogoraca koji “ne znaju srpski”, uz tvrdnju da u zdravstvenom sustavu Crne Gore nema direktora koji se izjašnjavaju kao Srbi.

Crnogorski ministar zdravstva Kenan Hrapović rekao je pak, u odgovoru srbijanskom kolegi, da se pri zapošljavanju u crnogorskom zdravstvu rukovode znanjem, a ne nacionalnom pripadnošću.

“Direktori naših zdravstvenih ustanova i klinika su i Srbi i Crnogorci i Muslimani, Bošnjaci, i Hrvati i Albanci. I oni govore upravo i srpskim i crnogorskim i bosanskim i hrvatskim i albanskim jezikom, a njih na ta mjesta preporučuju upravo stručnost i profesionalnost. U Crnu Goru su svi dobrodošli“, priopćio je Hrapović u vezi izjave koju je dan ranije, gostujući na Beogradskoj O2 televiziji, dao srbijanski ministar.

Hrapović je iznio podatak da u zdravstvenom sustavu Crne Gore radi 157 liječnika iz zemalja regije, koje, kako je rekao, ‘nitko nikad nije pitao kojim jezikom govore, već je važno da se razumijemo i da radimo svi zajedno u korist i na dobrobit građana Crne Gore’.



Govoreći o događajima u Crnoj Gori nakon usvajanja zakona o slobodi vjeroispovijesti, kojemu se protivi Srpska pravoslavna crkva, srbijanski ministar zdravstva Lončar je kazao u Crnoj Gori nema nijednog direktora koji se izjašnjava kao Srbin, a u Srbiji ‘na mnogo vodećih mjesta imamo te Crnogorce koji još nisu ni srpski naučili, ne znaju srpski da pričaju’. Upitan o tome ima li takvih Crnogoraca i u zdravstvu, Lončar je odgovorio: ‘Gledam da ih nema’.

Od srbijanske vlade zatraženo očitovanje i ostavka ministra

Crnogorska partija (CP), koja djeluje na političkoj sceni Srbije, pozvala je premijerku te zemlje Anu Brnabić da zatraži ostavku ministra Lončara te da se srbijanska vlada javno ogradi od njegove izjave u kojoj je, kako su naveli, otkrio svoju politiku diskriminacije etničkih Crnogoraca.

‘Ako ministar Lončar ne bude hitno smijenjen, njegovu izjavu ćemo prepoznati kao službeni pritisak srbijanske vlade na vlastite građane crnogorskog porijekla da se ne izjasne kao Crnogorci na predstojećem popisu stanovništva’, istaknula je CP. Također ocjenjuje da su liječnici, specijalisti, profesori medicine, doktori nauka i direktori bolnica i klinika, kao i medicinske sestre porijeklom iz Crne Gore, koji su se dokazali desetljećima gradeći zdravstveni sustav u Srbiji, poniženi takvom izjavom ministra Lončara.

Socijaldemokrati Crne Gore, stranka koja s Demokratskom strankom socijalista tvori vladajuću koaliciju u Crnoj Gori, izjavu srbijanskog ministra zdravstva nazvala je šovinističkom te jednim u nizu pokušaja da se omalovaže Crnogorci i Crna Gora, dok je Liberalna stranka priopćila da Lonačareva izjava ‘na skandalozan način ogoljava bit velikosrpske propagande protiv Crne Gore’. ‘Jasno je da su šovinističke poruke koje stalno stižu iz Beograda i potpiruju mržnju prema Crnoj Gori dio projekta destabilizacije Crne Gore i hibridnog rata protiv njenog naroda’, priopćila je Liberalna stranka.

Tenzije između Beograda i Podgorice podignute su nakon što je Crna Gora krajem prošle godine usvojila zakon o slobodi vjeroispovijesti kojim se, između ostalog, regulira vlasništvo vjerskih zajednica u toj zemlji. Najviši srbijanski dužnosnici nekoliko puta su pozivali crnogorsku vladu da povuče taj zakon tvrdeći da ugrožava prava Srba i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Tijekom prosvjeda ispred crnogorskog veleposlanstva Beogradu prosvjednici su dva puta pokušali zapaliti zastavu Crne Gore.

Komentari