U Češkoj stupile na snagu nove epidemiološke mjere: Uvodi se policijski sat, zatvaraju se barovi, restorani, teretane…

U Češkoj su u petak na snagu stupile nove epidemiološke mjere, a ta je zemlja iz treće prešla u četvrtu razinu rizika od koronavirusa, prenosi češki portal xpats.cz na engleskom jeziku.

Najnovije mjere uključuju “policijski sat” od 23 do pet sati ujutro i zatvaranje barova, restorana, teretana, bazena i sličnih sportskih objekata, no vlada je dopustila nekoliko iznimki.

Te iznimke uključuju izuzeće od policijskog sata za one koji idu na polnoćku s time da se može koristiti samo petina sjedala u crkvi kao i dopuštenje trgovinama da nastave s radom iako bi se po pravilima za četvrtu razinu opasnosti trebale zatvoriti sve trgovine koje nisu neophodne.

Moraju se zatvoriti muzeji i galerije no ministarstvo kulture dopustilo je nekim ustanovama da ostanu otvorene, poput onih u čijim se zbirkama nalaze privremeno posuđene umjetnine iz inozemstva.



Hotelima se ponovno zabranjuje prihvat gostiju

Hotelima se ponovno zabranjuje prihvat gostiju koji dolaze radi turizma, a ugostiteljski objekti s hranom mogu imati samo dostavu.

Neke skijaške žičare u planinama radit će, ali neće se pružati usluge smještaja, a kiosci s osvježenjima bit će zatvoreni.

Za novogodišnje zabave nema iznimki. Dopuštena su okupljanja do šest ljudi no još se mogu posjećivati prijatelji i rođaci u domovima za starije, ali uz negativan test na covid. Na svadbama i sprovodima može biti do 20 osoba.

Škole će zbog epidemije početi zimski odmor u petak umjesto u ponedjeljak ili utorak, kako je ranije bilo predviđeno.

Oporba od ministra zdravstva traži objavu indeksa rizika

Češke vlasti snažno su kritizirane zbog, kako neki smatraju, proizvoljno određenih iznimki, a oporba od ministra zdravstva traži objavu indeksa rizika.

Oporbeni zastupnici tvrde da je rizik zaraze mnogo veći u samposlugama, koje ostaju otvorene, nego u teretanama, muzejima i galerijama i tvrde da je opasnost od širenja zaraze ondje zanemariva ako se poštuju sve sanitarne mjere.

Češka je vlada najavila da će tražiti produženje izvanrednog stanja za 30 dana do 22. siječnja.

U Češkoj je trenutno 72.781 aktivan slučaj oboljenja od covida-19, a u srijedu je registrirano 7590 novozaraženih.

U četvrtak je broj umrlih uslijed zaraze novim koronavirusom dostigao 10.163,  a hospitaliziranih je 4617. Ukupno je do sada u Češkoj registrirano 610.006 slučajeva covida-19.

Komentari