U Bugarskoj na izborima vodi nova centristička stranka

Na parlamentarnim izborima u Bugarskoj pobjeđuje nova centristička antikorupcijska stranka Nastavljamo promjene s 26 posto glasova, pokazuju podaci središnjeg izbornog povjerenstva u ponedjeljak, pošto je prebrojano 42 posto glasova.

Druga je stranka desnog centra GERB bivšega premijera Bojka Borisova, s 21,4 posto na trećim nacionalnim izborima ove godine u najsiromašnijom članici Europske unije.

U predsjedničkim izborima također održanim u nedjelju, sadašnji predsjednik Rumen Radev, strogi kritičar Borisova, vodi s oko 49 posto u prvom krugu glasovanja, pokazale su izlazne ankete.

Izbori su sazvani jer se nakon posljednjih izbora održanih u srpnju u Narodnoj skupštini nije uspjela sastaviti vladajuća većina.



Borisov je odstupio s mjesta predsjednika vlade nakon slabog rezultata njegove stranke na prvim ovogodišnjim bugarskim izborima početkom travnja.

I nakon izbora u travnju i onih u srpnju parlament je bio tako razjedinjen da nijedna koalicija nije uspjela sastaviti vladu koja bi naslijedila vladu bivšeg premijera Bojka Borisova nakon gotovo deset godina na vlasti.

Socijalisti, treća najjača stranka u zemlji, u rujnu su predsjedniku Radevu vratili mandat jer nisu uspjeli sastaviti većinu, što nakon izbora u srpnju nije pošlo za rukom niti dvjema najjačim strankama, populističkom ITN-u (Postoji takav narod) i GERB-u.

Komentari