U Bosni i Hercegovini stupila na snagu zabrana ulaska iz zemalja pogođenih koronavirusom

Foto: Robert Fajt / CROPIX

Uprava Granične policije Bosne i Hercegovine potvrdila je u srijedu kako je počela provedba mjere zabrane ulaska u tu zemlju stranaca koji dolaze iz država najteže pogođenih širenjem koronavirusa.

Ova zabrana, kako se navodi, odnosi se na državljane Italije, Irana, Južne Koreje te djelomice Kine jer se primjenjuje za osobe koje dolaze iz provincije Hubei, odnosno grada Wuhana, gdje je epidemija i izbila.

Zabrana je stupila na snagu na temelju odluke koju su u utorak zajednički donijeli predsjedatej Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija te predsjednici vlada Federacije BiH Fadil Novalić i Republike Srpske Radovan Višković.

Oni su procijenili kako je zabrana ulaska državljanima Italije, Irana, Južne Koreje i Kine nužna radi sprječavanja širenja zaraze virusom COVID-19.



Do srijede ujutro u BiH potvrđeno ukupno sedam slučajeva zaraze koronavirusom. Od toga su četiri slučaja zabilježena u Banjoj Luci odnosno obližnjem mjestu ,a tri na području Zenice.

U svim slučajevima je utvrđeno kako su prenositelji virusa osobe koje su nedavno boravile u Italiji, odnosno u regiji Lombardija.

Zbog pretpostavke da su kontaktirale s već oboljelima ili su se nedavno vratili iz rizičnih područja, u BiH je pod posebnim nadzorom nešto više od 500 osoba.

U Republici Srpskoj do kraja mjeseca otkazana je nastava u svim školama i na fakultetima i uvedena zabrana masovnih skupova. U Federaciji BiH restrikcije u školama još nisu uvedene, no dana je preporuka o otkazivanju masovnih okupljanja, a ona je za sada službeno na snazi samo na područu Sarajeva, gdje su zabranjeni skupovi s više od 250 osoba.

BiH ima visoko decetralizirani sustav zdravstvene zaštite, pri čemu država zapravo nema nikakve izvršne ovlasti, jer su one prepuštene entitetima, a u slučaju Federacije BiH županijama.

Komentari