U bombaškom napadu u Kabulu stradalo više talibana nego američkih vojnika

Screenshot Youtube

U terorističkom napadu u Kabulu poginulo je preko 70 civila, a do napada je došlo tijekom relativno stabilne komunikacije talibana i amerikanaca te međusobne koordinacije u kontoroli zračne luke.

Odgovornost za napad preuzelča je Islamska država, točnije ISKP, Islamska država pokrajine Horasana.

Teroristički napada koji su izveli islamistički teroristi, a koji nemaju veze s talibanima, odnosno još su talibani i stradali, zbunjuju javnost.

U samim napadima poginulo je 13 američkih vojnika, a 18 je ranjeno. Talibanske žrtve su još veće, kod njih je stradalo 20 vojnika, a 52 su ranjena.



Civila je prema zadnjim izvorima smrtno stradalo 72, ali broj može rasti.

“Izgubili smo više ljudi nego Amerikanci u eksplozijama”, rekao je dužnosnik talibana za Reuters.

Dodao je i kako nema razloga za produljenje roka za povlačenje američkih i drugih stranih vojnika nakon 31. kolovoza.

Američki predsjednik Joe Biden tvrdi kako će “uhvatiti” počinitelje te je potvrdio da se velika operacija evakuacije civila nastavlja do 31. kolovoza kada se američke snage povlače iz Afganistana.

“Uhvatit ćemo vas i natjerati vas da platite”, rekao je smjerajući na počinitelje najkrvavijeg napada na američku vojsku u Afganistanu od 2011. godine. Biden je naredio vojnim dužnosnicima da “pripreme operativne planove za napad na ciljeve, vođe i objekte” IS-a u Afganistanu.

Ovakvo nasilje Islamske države uzrokuje glavobolju talibanima koji su obećali da će njihova pobjeda Afganistanu donijeti mir, a istovremeno im uzrokuje i dodatne napetosti u odnosima sa Zapadom i čitavom međunarodnom zajednicom.

Komentari