U BiH u subotu 1200 zaraženih, u Sloveniji 1690, broj umrlih premašio tisuću

U Bosni i Hercegovini u subotu je potvrđeno nešto više od 1200 novih slučajeva zaraze koronavirusom što potvrđuje trend stagnacije širenja epidemije u toj zemlji no broj umrlih i dalje je razmjerno veliki. 

Prema podacima entitetskih zavoda za javno zdravstvo od petka su provedena testiranja na nešto manje od četiri tisuće uzoraka a zaraza je potvrđena kod 830 osoba iz Federacije BiH te kod 416 iz Republike Srpske.

U protekla 24 sata umrlo je 36 osoba koje su bile na liječenju a ranije im je potvrđena zaraza koronavirusom.


Ovog tjedna najveći dnevni broj novozaraženih dosezao je do 1500 dok je prošlog tjedna u nekim danima bilo blizu dvije tisuće novozaraženih.

Unatoč smanjenju brojki zdravstvene vlasti u BiH oprezne su u procjenama što bi se moglo zbivati u bliskoj budućnosti jer sve ovisi o tome hoće li se stanovništvo pridržavati propisanih mjera zaštite.

Broj novozaraženih stagnira u nekim ranijim žarištima, posebice u većim gradskim središtima jer je u Sarajevu od petka bilo 90 novih slučajeva a u Banjoj Luci 68 no stanje nije isto u svim dijelovima zemlje.

Vlasti distrikta Brčko tako su odlučile od nedjelje uvesti policijski sat tijekom noći te zabraniti rad ugostiteljskim objektima jer je zdravstveni sustav na tom području isuviše opterećen stalnim priljevom sve većeg broja pacijenata.

Ograničenje kretanja tijekom noći od ranije je na snazi u Federaciji BiH dok u RS nema takvih restrikcija.

U Sloveniji 1690 novozaraženih, broj umrlih premašio tisuću

U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 6580 testova potvrđeno 1690 novih zaraza koronavirusom, a od posljedica Covida-19 umrla je 31 osoba, čime je ukupni broj umrlih premašio tisuću, objavila je u subotu slovenska vlada.

Udio pozitivnih testova je 25,68 posto, što je manje u odnosu na prethodni dan iako je zbog opsega testiranja otkriveno više infekcija.

Ukupan broj infekcija otkrivenih od početka epidemije povećao se na 64.270.
U bolnicama je trenutno 1219 oboljelih od Covida-19, što je 21 pacijent više nego prethodni dan, a  na intenzivnim odjelima je 197  težih pacijenata, jedan više.

Broj  umrlih  od posljedica Covida-19 sada je 1026.

Zbog velikog broja  zaraza među zdravstvenim osobljem od početka idućeg tjedna u zdravstvenim ustanovama počinju  sustavna i  obvezna testiranja na koronavirus.

Zdravstveni djelatnici testirat će se obvezno najmanje jednom tjedno, a vlada je naredila i pripreme za slična testiranja u domovima za starije i nemoćne.

Premijer Janez Janša sinoć je nakon kriznog sastanka vlade na Twitteru objavio  da su nadležna ministarstva dobila zadaću da najkasnije do 5. prosinca pripreme sve potrebno za dobrovoljno masovno testiranje na koronavirus antigenskim testovima i uspostavu programa ta registraciju kandidata za to testiranje.

Cilj tog plana je da se  utvrdi  stupanj prokuženosti populacije, onako kako je to napravila Slovačka i što su najavile i neke druge države.

Sve oštre restrikcije koje su već na snazi vlada je produžila za najmanje još jedan tjedan. Njezini predstavnici vjeruju da je u zemlji dostignut vrh drugog vala epidemije. Izražavaju i umjereni optimizam da će se uskoro početi smanjivati i opterećenost bolničkog sustava i broj teških slučajeva s fatalnim ishodom, što bi omogućilo da do veće relaksacije mjera dođe u predzadnjem tjednu ove godine.

Kako upozoravaju predstavnici vlade, sve je to moguće uz striktno poštovanje svih mjera, što do sada uvijek nije bio slučaj. No, i među predstavnicima medicinske struke nema poptunog slaganja o učinkovitosti i potrebi svih mjera koje su  već usvojene.

Epidemiolog Mario Fafangel kazao je u razgovoru za novi broj tjednika “Mladina”  da nema opravdanja za “zatvaranje” unutar matičnih općina jer u zemlji nema izrazitog žarišta nego je virus disperziran. Izrazio  je i skepsu u pogledu mjere obveznog  nošenja maski na otvorenom i zatvaranja svih trgovina osim onih za hranu i osnovne potrepštine jer to izaziva otpor i negativne reakcije među ljudima.


Komentari