U BiH novi rekordi: Više od 1560 novozaraženih i 36 smrtnih slučajeva

Twitter

U Bosni i Hercegovini u srijedu su potvrđena nova 1586 slučaja zaraze koronavirusom te čak 36 smrtna slučaja povezana sa zarazom, što su novi dnevni rekordi od izbijanja epidemije u ožujku, dok se zdravstveni sustav u toj zemlji suočava sa sve većim pritiskom oboljelih.

Od utorka je testirano nešto više od 3700 uzorka, pri čemu je zaraza potvrđena kod 932 osobe iz Federacije BiH te kod 630 iz Republike Srpske. u Distriktu Brčko su još 24 osobe zaražene, a dvije su umrle.

Prema podacima koje je u srijedu objavilo Ministarstvo civilnih poslova BiH, trenutačna incidencija, odnosno broj novozaraženih na 100 tisuća stanovnika, tijekom sedam dana je iznad 207. Podaci se odnose na razdoblje od 19. do 25. listopada i dvostruko su veći u usporedbi s tjednom prije toga.

Broj zaraženih iz dana u dan raste u gotovo svim dijelovima zemlje, no najveći rast bilježe veći gradovi.



U Sarajevu je od utorka zabilježen 301 novi slučaj, u Banjoj Luci ih je bilo 189, Mostaru 176 te Bijeljini 89.

U glavnom gradu BiH u cijelosti su popunjeni kapaciteti Klinike za plućne bolesti, namijenjene isključivo oboljelima od COVID-a pa se oni sada smještaju na posebni odjel Opće bolnice.

U Kliničkom centru u Banjoj Luci sada se liječi 209 oboljelih od COVID-a, dok ih je u Kliničkoj bolnici u Mostaru 75.

Iz bolnice “Fra Mato Nikolić” u Novoj Biloj u srijedu su potvrdili kako im zbog širenja zaraze nedostaje liječnika koji bi obavljali potrebne zahvate.

“Nalazimo se u teškoj situaciji uvjetovanoj pandemijom koronavirusa. Trenutno je jedan dio osoblja naše ustanove zaražen i ne može pružati usluge pacijentima. Stoga, pozivamo sve zainteresirane liječnike specijaliste anestezije i intenzivnog liječenja, interne medicine, infektologije i pneumoftiziologije da nam se jave”, stoji u apelu bolnice.

Bolnica u Novoj Biloj uspostavljena je i funkcionira uz pomoć vlade Hrvatske i središnji je medicinski punk za liječenje oboljelih iz županije Središnja Bosna.

Komentari