U BiH nema širenja zaraze među migrantima, 72 policajca u samoizolaciji

Foto: Robert Fajt / CROPIX/ilustracija

Među ilegalnim migrantima koji trenutačno borave u Bosni i Hercegovini do sada nema potvrđene zaraze koronavirusom, rekao je u petak ministar sigurnosti Fahrudin Radončić, a u izolaciji su 72 policajca i sigurnosni sustav je očuvan.

“Važno nam je očuvati stanje da virus nije ušao u migrantsku populaciju i migrantske centre gdje imamo više od 6500 ljudi”, izjavio je Radončić u Sarajevu nakon sastanka s čelnicima policijskih agencija u BiH i ministarstva unutarnjih poslova na različitim razinama vlasti.

Ministar sigurnosti BiH ocijenio je da u postojećim okolnostima Služba za poslove sa strancima odlično radi svoj posao osiguravajući trijažu i kontrolu kretanja ilegalnih migranata kojima se sada ne dopušta slobodno putovati zemljom kako ne bi povećali rizik od širenja zaraze.

Prema podacima policijskih agencija i 13 MUP-ova koliko ih ima u BiH, trenutačno su ukupno 72 policajca pod mjerama samoizolacije, a poduzete su sve potrebne mjere kako bi se sigurnosni sustav očuvao, a zaraza ne bi proširila i na njegove sastavnice.



Radončić je najavio da će sve policijske strukture u zemlji i dalje raditi maksimalnim kapacitetom i tako osigurati provedbu mjera koje uvode krizni stožeri.

“Natjerat ćemo ljude koji ne žele poštovati odluke kriznih stožera da to čine i da budu procesuirani – zbog neposluha”, kazao je Radončić.

U cijeloj BiH trenutačno je na snazi policijski sat i potpuna zabrana kretanja tijekom noći, a od 5 do 20 sati kretanje se ograničava mladima do 18 godina i starijima od 65.

U Republici Srpskoj u petak je na snagu stupilo i izvanredno stanje koje znači praktičnu suspenziju entitetskog parlamenta te mogućnost da izvršna vlast vlada uredbama sa zakonskom snagom.

Broj zaraženih koronavirusom do petka je prešao brojku 550, a zabilježeno je i 17 smrtnih slučajeva koji se mogu povezati s epidemijom.

Komentari