U AUSTRIJI OBAVEZNO CIJEPLJENJE Kazne za necijepljene i do 3600 eura

Twitter

Na pitanje što ako se s omikronom postigne prirodni imunitet i situacija na odjelima intenzivne njege ne bude kritična, hoće li se ukinuti zakon o obaveznom cjepivu, odgovor čelnika austrijske vlade bio je: ‘NE‘
Ako niste cijepljeni. možete biti najviše četiri puta novčano kažnjeni sa 600 eura u jednoj kalendarskoj godini. Nakon toga će uslijediti kazna od 3600 eura. Kaznu možete izbjeći ako donesete potvrdu o tome da ste cijepljeni u roku od 14 dana.

To je nadopuna Zakona o obveznom cijepljenju u Austriji koji stupa na snagu 1. veljače, prenosi 24sata.hr.

– Drago mi je da mogu stajati osobno ispred vas nakon preboljene omikron varijante. Imao sam dobar osjećaj jer nisam zarazio svoju djecu i ženu koji su cijepljeni. Znam da ima jako puno ljudi koji imaju strah od injekcije. Ovdje nije riječ o diskriminaciji niti podjeli društva na cijepljene i necijepljene, već o pritisku koji radimo kako bi naše društvo moglo živjeti skupa. Svi smo odgovorni za vlastito zdravlje, a u isto vrijeme nismo individue koje žive same, već smo društvo, svi trebamo skupa živjeti. U tom slučaju je politika preuzela odgovornost za to – rekao je kancelar Karl Nehammer.

Istaknuo je kako je zakon o cjepivu napravljen tako da se može nadograđivati.



– Ovdje govorim o osvježavanju cjepiva koje će građani sigurno morati uzimati jer to nadograđuje imunitet – rekao je kancelar.

Trenutna vladajuća koalicija OVP i Zelenih je u uvođenju ovog zakona pridobila i oporbenu većinu Neos i SPO. Međutim, na čelu kritične mase koja se protivi zakonu te naglašava kako se njime narušavaju ljudske prava je FPO.

Ulazna faza je od 1. veljače, prva faza počinje 15. ožujka kada nastupa kontrola gdje će organi kontrolirati status cjepiva za sve oni koji imaju adresu u Austriji.

Oni koji nisu cijepljeni će biti kažnjavani. Druga faza je da će se poslati pismo svima koji nisu cijepljeni i ne nalaze se u registru. Treća faza je poziv na cjepivo, a oni koji se ne pojave na zadanom terminu bit će kažnjeni.

Kontrole će vršiti policija i kazne iznose 600 eura.

Kažnjena osoba će biti opet kontrolirana za mjesec dana i ako se u tom razdoblju ne cijepi, dobit će ponovno kaznu od 600 eura. I tako sve dok se ne cijepi. To znači da bi protivljenje cjepivu pojedinca moglo koštati 600 eura mjesečno.

Svi od 18 godina podliježu zakonu. Iznimka su trudnice, oni koji su preboljeli koronu u zadnjih šest mjeseci te svi oni koji se ne mogu cijepiti iz zdravstvenih razloga.

– Morali smo dovesti ovaj zakon kako bismo bili slobodni. Ne znamo koliko će cjepivo vrijediti nakon omikron varijante. Za to još ne postoje studije i lagao bih vam kada bih rekao da je pandemija gotova s cjepivima koje ste primili – rekao je ministra zdravlja Wolfgang Mückstein.

Svaka tri mjeseca će Gecko komisija kontrolirati stanje u zemlji i pratiti je li potrebno osvježiti cjepivo.

– Kod četvrtog cjepiva, recimo, treba paziti da nije u bliskom razmaku s 3. cjepivom – istaknuo je ministra zdravlja Wolfgang Mückstein.

Na pitanje ako se s omikronom postigne prirodni imunitet u Europi i situacija na odjelima intenzivne njege ne bude kritična, hoće li se ukinuti zakon o obaveznom cjepivu, odgovor čelnika austrijske vlade bio je:

– Ne.

Ovaj zakon je austrijska vlada nazvala ” ultimativni ratio”.

Komentari