U Australiji i Novom Zelandu restrikcije ostaju unatoč padu broja oboljelih

Australija i Novi Zeland u utorak su otklonili zamisao o ublažavanju mjera uvedenih radi suzbijanja covida-19, premda obje zemlje bilježe znatan pad broj novozaraženih.

Tako je australski premijer Scott Morrison rekao da će proći “još nekoliko tjedana” do popuštanja mjera uvedenih radi suzbijanja širenja epidemije.

“Strpljenje mora biti naša krjepost”, rekao je navodeći primjer zemalja poput Singapura koje je zahvatio drugi val epidemije.

Australija, koja ima 25 milijuna stanovnika, ima tek 63 novozaražena u zadnja dva dana, u ponedjeljak i u utorak, pa se ukupan broj slučajeva covida-19 penje na 6.366. To je najmanji porast u 48 sati u zadnjih mjesec dana.



Novi Zeland koji broji pet milijuna stanovnika, zabilježio je u utorak tek osam novooboljelih, pa ih je sada ukupno 1.072. To je najmanji porast u zadnja više od tri tjedna.

“Ostvarili smo uspjeh”, priznala je u utorak novozelandska premijerka Jacinda Ardern pred novinarima koji su je upitali hoće li se ograničenje kretanja ukinuti.

“Ne želim poništiti uspjeh i žrtve koje su podnijeli Novozelanđani”, rekla je.

“Naš je cilj udariti brzo i snažno kako bismo došli do točke kada ćemo pouzdano moći popustiti restrikcije”, dodala je, rekavši da se ništa neće promijeniti barem još tjedan dana.

Obje zemlje su zatvorile granice strancima i uvele 14-dnevnu karantenu svojim stanovnicima nakon njihova povratka u domovinu.

Novi Zeland je naredio da svi moraju ostati kod kuće a Australija je ostala na ograničenju putovanja, okupljanja i javnih aktivnosti.

Komentari