U 18 država nije prijavljen niti jedan slučaj koronavirusa. Zbog državne tajnovitosti neke su posebno sumnjive

Pandemija koronavirusa dosad je zahvatila 209 zemalja i teritorija. U svijetu je više od 1,5 milijuna zaraženih koronavirusom, a preminulih je 89 427. U Hrvatskoj je potvrđeno 1 407 pozitivnih slučajeva, uz 20 preminulih i 219 oporavljenih. Slučajeve zaraze nije prijavilo samo 18 država. Evo o kojim je državama riječ.

Najizoliranija zemlja svijeta, Sjeverna Koreja izolirana je i od pandemije koronavirusa. Pjongjang dosad nije prijavio ni jedan slučaj zaraze. Već krajem siječnja uveden je niz ograničenja uključujući i zatvaranje granice za ionako malobrojne strane turiste.

Državna tajnovitost

Stručnjaci ipak sumnjaju da je koronavirus zaobišao Sjevernu Koreju. Nepostojanje prijavljenih slučajeva pripisuju slabom zdravstvenom sustavu, nedostatku kapaciteta za testiranja i državnoj tajnovitosti.

Koronavirusa navodno nema ni u Turkemenistanu. Državna tajnovitost na razini je sjevernokorejske. Baš kao i slab zdravstveni sustav i loši kapaciteti za testiranja. Ali udaljenost od Kine i izoliranost možda su zasad zaštitili Turkmenistan od pandemije. Granice su zatvorene za strane državljane.



Turkmenistan zabranio upotrebu riječi koronavirus; Negiranje građane dovodi u opasnost i jača autoritarnost

Isto je napravio i Tadžikistan. Obustavljeno je i izdavanje radnih dozvola strancima. Čak je počela nogometna sezona, ali iza zatvornih vrata. “Srećom, nema slučajeva koronavirusa u Tadžikistanu. Ali naš glavni zadatak je zaustaviti širenje koronavirusa i zaštititi zdravlje ljudi”, kazao je Saivali Shokurbonov, direktor tadžikistanske nogometne lige.

U Jemenu primirje

Prijavljenih slučajeva zaraze nema ni u Jemenu koji je opustošen ratnim sukobom, a stanovništvo se bori i s glađu. Pandemija je ipak donijela primirje.

“Ovo primirje koje su proglasili može se smatrati korona-primirjem, a ne pravim primirjem. Ne smatramo ga pravim jer dva tjedna nisu dovoljno. Nadamo se potpunom okončanju rata. Ova parcijalana primirja od jedan ili dva tjedna su besmislena i neuvjerljiva”, smatra Abdulrahman al-Qady iz Jemena.

Ratni sukobi i glad veći su problem od koronavirusa i stanovnicima Južnog Sudana.

Osam zemalja iz Azije i Afrike bez prijavljenih slučajeva

Ukupno osam azijskih i afričkih zemalja nije prijavilo postojanje zaraze. Osim već nabrojanih, to su još mala država okružena Južnom Afrikom, Lesoto, i otočne zemlje Komori te Sveti Toma i Princip.

Koronavirus dosad navodno nije stigao ni u 10 tihooceanskih državica: Kiribati, Maršalovi otoci, Mikronezija, Nauru, Palau, Samoa, Solomonski otoci, Tonga, Tuvalu i Vanuatu.

Ekstremna izolacija: posljednji dijelovi svijeta bez koronavirusa

Njih je od pandemije zaštitila udaljenost, ali tamošnje su vlasti izvukle i pouke od prošlogodišnje smrtonosne epidemije ospica na Samoi.

Većina tih tihoocenskih otočnih zemalja zato ništa ne prepušta slučaju. Proglasile su izvanredno stanje i uvele ograničenja za ulazak stranaca, piše Dnevnik.hr.

Komentari