Twitter je obrisao objavu kineskog veleposlanstva o ’emancipaciji’ Ujgurki

kremlin

Twitter je obrisao objavu kineskog veleposlanstva u SAD-u u kojoj se tvrdi da je Peking potaknuo ’emancipaciju’ pripadnica ujgurske manjine u pokrajini Xinjiang, objavili su britanski mediji.

Tvit kineskog veleposlanstva sadržavao je link na članak državnih medija u kojem se tvrdi da Ujgurke zahvaljujući mjerama suzbijanja navodnog vjerskog ekstremizma više nisu “strojevi za rađanje djece”, izvijestio je u nedjelju BBC.

Ujguri su manjina većinom muslimanske vjeroispovijesti koja živi u pokrajini Xinjiang na sjeverozapadu Kine.

Veleposlanstvo je u tvitu, objavljenom u četvrtak, tvrdilo i da su pripadnice ujgurske manjine zahvaljujući promociji reproduktivnog zdravlja samosvjesnije i manje ovisne o muškarcima.



Prošlog vikenda objavu je zamijenila poruka Twittera da se njome krše propisi platforme, bez dodatnih pojedinosti.

Njemački sinolog Adrian Zenz usvrdio je u izvješću, objavljenom prošle godine, da je Peking mnoge pripadnice ujgurske manjine prisilio na sterilizaciju odnosno na ugradnju intrauterinih uložaka kako bi kontrolirao brojnost te populacije.

Kina to opovrgava. Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian optužio je medije da “proizvode lažne informacije o pitanjima vezanim za Xinjiang”.

Komentari