Twitter izbrisao više od 8 tisuća lažnih profila koji su promovirali Vučića i SNS

Kompanija Twitter danas je objavila da je izbrisala tisuće takozvanih ‘bot’ naloga povezanih s vladajućim strankama u Srbiji, Egiptu, Hondurasu, Indoneziji i Saudijskoj Arabiji.

Iz te kompanije je priopćeno je da su uklonili više od osam i pol tisuća Twitter profila koji su u prethodnom periodu isključivo služili “promociji vladajuće stranke u Srbiji i njenog lidera”.

“Krajem prošle godine, identificirali smo niz povezanih naloga uključenih u koordiniranu akciju čiji je rezultat bio gašenje 8.558 naloga namijenih promociji vladajuće partije u Srbiji i njenog lidera. Ovakvo djelovanje je u suprotnosti s našim propisima i predstavljaju namjeran pokušaj ugrožavanja slobode javnog izražavanja”, objavljeno je na Twitter profilu kompanije.

Twitter je pored Srbije, uklonio tisuće naloga iz Egipta, Hondurasa, Indonezije i Saudijske Arabije zbog, kako kažu, djelovanja prema vladinim direktivama ili promoviranja provladinog sadržaja.



Kako su priopćili, naloge su uklonili jer su oni ciljano stvarani kako bi potkopali javnu raspravu.

U Egiptu je uklonjeno nešto više od 2 i po tisuće naloge, u Hondurasu nešto više od tri tisuće, a nešto više od 700 u Indoneziji.

Na Twitter profilu kompanije objavljeno je i da su suspendirali i 5350 naloga povezanih sa Saudijskom Arabijom koji su hvalili saudijsko vodstvo, a kritizirali Katar i turske operacije u Jemenu.

Komentari