Tužitelju ponuđeno dva milijuna maraka kako bi iz optužnice izostavio federalnog premijera Novalića?

Twitter

Prije dvadesetak dana Mirzi Hukeljiću, jednom od dvojice državnih tužitelja u BiH koji vode istragu u predmetu respiratori, navodno je ponuđeno je dva milijuna maraka kako bi iz optužnice koja se očekuje izostavio federalnog premijera Fadila Novalića.

Ova informacija Inforadaru je potvrđena iz izvora bliskih administraciji Američkoga veleposlanstva u BiH.

Prema istim izvorima, piše Inforadar, nakon što je dobio ponudu, Hukeljić je zbog nepovjerenja u državne institucije koje su pod političkom kontrolom SDA, HDZ i SNSD-a, o svemu odmah obavijestio Američko veleposlanstvo, o čemu je napravljen i zapisnik.

Cijeli spis potom je proslijeđen odgovarajućim službama u Sjedinjenim Američkim Državama jer je riječ o do sada nezapamćenom slučaju političke korupcije i pokušaja mita prema predstavniku državnog pravosuđa, navodi portal.



Inforadar je u proteklih nekoliko dana u više navrata pokušao stupiti u kontakt sa tužiteljem Hukeljićem, na kraju je iz njegovog kabineta poručeno da mu se obrate mailom, što su u tri navrata i učinili, posljednji put sinoć. Međutim, on je odlučio ignorirati sve upite.

Pitanja je Inforadar uputio i Veleposlanstvu SAD-a u BiH sa molbom da im, ukoliko je to moguće, potvrde istinitost ove informacije, koju iz Veleposlanstva nisu negirali. Iz Ureda za odnose s javnošću dobili su slijedeći odgovor:

“Bosni i Hercegovini su potrebni neovisni, odgovorni suci i tužitelji koji se pridržavaju najviših profesionalnih standarda, kao i političko vodstvo opredijeljeno za stvaranje uvjeta za rad ovih institucija, umjesto da pokušava utjecati na njih ili ih kontrolirati. Sjedinjene Države su i dalje posvećene pružanju podrške stvaranju uvjeta u kojima odgovorni, profesionalni pravosudni sektor može funkcionisati neovisno od političkog utjecaja”, odgovorili su iz Ureda za odnose s javnošću veleposlanstva SAD-a u BiH, uz napomenu da oni ne mogu odgovarati na hipotetička pitanja.

Prema dva neovisna izvora bliska istrazi, Novalić je u kriminalnoj nabavci 100 neupotrebljivih respiratora, koji su plaćeni 10,5 milijuna KM, bio tek jedan od posrednika, a čitava operacija je navodno osmišljena u samom vrhu SDA od strane pojedinaca kojima se za sada, zbog interesa istrage, ne otkrivaju imena, piše Inforadar.

Komentari