Tužiteljstvo BiH: Jednako progonimo sve osuđenike za ratne zločine

Twitter

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine objavilo je kako odbaciuje kritike visokih dužnosnika u BiH i Hrvatskoj kako neopravdano procesuiraju Bošnjake i Hrvate.

Tvrde i kako će nastaviti profesionalno progoniti sve osumnjičene za ratne zločine.

“Tužiteljstvo BiH će bez obzira na sve neprimjerene pritiske nastaviti raditi profesionalno i jednako prema svima”, stoji u priopćenju.

Priopćenje je reakcija na, kako kažu, “neprimjerene izjave pojedinih dužnosnika”, ali ne navode na koje točno političke pritiske misle.



Možemo pretpostaviti da se reakcija odnosi na nedavne izjave predsjednika SDA Bakira Izetbegovića te izjave predsjednika RH Zorana Milanovića.

Ranije ovoga tjedna Izetbegović je optužio glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić da neopravdano progoni prije svega Bošnjake, posebno bivše visoke časnike Armije BiH.

Zoran Milanović je ranije rekao kako BiH “zasipa” Hrvatsku optužnicama protiv hrvatskih ratnih zapovjednika za “izmišljena djela” i dodao da će ih Hrvatska “zaštititi pod svaku cijenu”.

Tužitelji tvrde kako ne postoji praksa nacionalnog prebrojavanja predmeta i optuženika, ali ističu kako se veći dio podignutih opužnica odnosio na dužnosnike vojske, policije ili vlasti iz Republike Srpske.

Češće procesuiranje pripadnika VRS-a, sasvim je i logično promotrimo li objektivno povijesnu zbilju rata i kronološki tijek zbivanja.

Tužiteljstvo ističe kako je u porsljednjih šest godina za ratne zločine optuženo 612 osoba od kojih je 70 posto pravomoćno osuđeno,

Među njima je 26 osoba koje su bile optužene za genocid u Srebrenici iz 1995. kojima su pred Sudom BiH za najteže ratne zločine izrečene kazne od oko 400 godina zatvora. Trenutno se sudi još desetorici optuženih i traje više istraga.

Komentari