Turski parlament odobrio Erdoganovu vojnu intervenciju u Libiji

kremlin

Turski parlament odobrio je u četvrtak vojnu intervenciju u Libiji glasajući za razmještanje vojnika u toj zemlji u jeku prijetećeg građanskog rata.

Prijedlog zakona je izglasan s 325 glasova za i 184 protiv.

Očekivalo se da neće biti problema pri njegovu odobrenju jer vladajuća Stranka pravde i razvoja (AKP) predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i njegov krajnje desno orijentirani saveznik, Stranka nacionalističkog pokreta (MHP), imaju parlamentarnu većinu.

Sazvana je hitna sjednica na kojoj se raspravljalo o prijedlogu koji vladi omogućuje da odluči o vremenu i opsegu razmještaja te o broju pripadnika oružanih snaga koje onamo treba poslati.



GRAĐANSKI RAT U LIBIJI Erdoganova Turska intervenirat će na strani Vlade u Tripoliju

Turska podupire UN-ovu Vladu nacionalnog jedinstva (GNA) sa sjedištem u Tripoliju, koja je od Ankare zatražila slanje vojnih snaga.

Libijska međunarodno priznata vlada bori se za vlast protiv protivničke Libijske nacionalne armije smještene na istoku zemlje koju vodi general Kalifa Haftar. Njegove su snage pokrenule vojnu operaciju u travnju kako bi osvojile Tripoli.

Turski ministar vanjskih poslova nedavno je upozorio da bi libijski sukob mogao postati nova Sirija.

Glasnogovornik njemačkog ministarstva vanjskih poslova, zatražio je u ponedjeljak, nakon što je Turska najavila svoj plan, od svih uključenih strana da pokažu “maksimalnu suzdržanost”, poštuju međunarodni embargo na oružje i ojačaju napore prema diplomatskom rješenju.

Njemačka je ponudila biti domaćin međunarodnoj mirovnoj konferenciji o Libiji koju planira UN.

Stranoj vojnoj intervenciji u Libiji u ponedjeljak su se usprotivili egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Šukri i njegov talijanski kolega Luigi Di Maio.

Egipat je u četvrtak snažno osudio izglasavanje plana o razmještanju vojnika u turskom parlamentu.

Egipatsko ministarstvo vanjskih poslova navodi da bi takvo razmještanje moglo “negativno utjecati na stabilnost regije Mediterana” i pozvao je međunarodnu zajednicu da hitno odgovori na taj potez.

Tursko predsjedništvo je priopćilo manje od sat vremena nakon usvajanja tog prijedloga zakona da je Erdogan razmotrio s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom situaciju u Libiji u telefonskom razgovoru u četvrtak.  Trump i Erdogan “naglasili su važnost diplomacije u rješavanju regionalnih pitanja”, navodi se u priopćenju i dodaje da su također razgovarali o situaciji u Siriji.

Komentari