Turska strahuje od eskalacije sukoba u Bliskom istoku, šalje ministra u Irak

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu posjetit će u četvrtak Irak kako bi pokušao smanjiti napetosti nakon što je Iran raketirao američke snage kao odgovor na ubojstvo iranskog vojnog zapovjednika, priopćilo je u srijedu ministarstvo vanjskih poslova.

Cavusoglu će otputovati u Irak u sklopu “pojačanih diplomatskih napora (Ankare) kako bi se ublažile napetosti vezano uz zadnje događaje u regiji”, navodi se u priopćenju turskog ministarstva.

Turski ministar također je održao telefonski razgovor s iranskim šefom diplomacije Džavadom Zarifom, stoji u odvojenom priopćenju.

Američke snage ubile su najistaknutijeg iranskog vojnog zapovjednika Kasema Sulejamnija nakon čega je Iran obećao da će se osvetiti. Iranska državna televizija izvijestila je da je Iran ispalio 15 rakete na američke ciljeve u Iraku u srijedu rano ujutro.



Cavusoglu je rekao u ponedjeljak da je Turska u kontaktu sa svim stranama u regiji i Washingtonom kako bi smanjila napetosti i dodao je da će Ankara raditi na tome da pomogne u rješavanju tog pitanja.

Komentari