Turska prijeti vladi u Siriji, riskira zaoštravanje odnosa s Rusijom

kremlin

Turska neće dopustiti sirijskom režimu da nastavi napredovati u sjeverozapadnoj pokrajini Idlibu, posljednjoj sirijskoj pokrajini koju drže pobunjenici, poručio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

“Režim pokušava osvojiti teritorij u Idlibu tjerajući nedužne ljude koji se kreću prema našoj granici. Nećemo mu to dopustiti, jer će to u suprotnom otežati naš teret”, rekao je Erdogan.

Turski predsjednik odgovarao je na pitanja novinara u zrakoplovu kojim se u ponedjeljak vraćao iz Ukrajine.

Erdogan je to kazao nakon žestokih sukoba između turskih vojnika i sirijskog režima u Idlibu u kojima je u noći na ponedjeljak poginulo više od 20 ljudi.



Na turskoj strani u topničkoj su vatri poginula osmorica vojnika. Ankara je odgovorila bombardiranjem sirijskih položaja, ubivši najmanje 13 vojnika.

“Mislim da im je naša akcija bila dobra lekcija, ali nećemo se zaustaviti, nastavit ćemo jednakom odlučnošću”, rekao je, prenosi Anadolija.

Upozorio je da je napad na turske snage kršenje rusko-turskog dogovora o prekidu vatre u Idlibu i sirijskom režimu poručio da će snositi posljedice.

No ne želi ipak jačati napetosti s Rusijom.

“U ovoj fazi nema potrebe započinjati velik sukob ili spor s Rusijom. S Rusijom imamo više strateških inicijativa”, kazao je.

Kazao je također da ne dolazi u obzir da odustane od kupnje ruskog proturaketnog sustava S-400.

Komentari