Turska: izjava o sankcijama mediteranskih članica EU-a pristrana

Turska je u petak osudila izjavu sedam mediteranskih članica EU-a kao ‘pristranu’, ali je istaknula da je i dalje spremna na bezuvjetne pregovore s Grčkom.

Francuska, Italija, Španjolska, Malta, Portugal, Grčka i Cipar u četvrtak su objavili da će EU krajem rujna sastaviti popis novih sankcija Turskoj ako se Ankara ne vrati za pregovarački stol kako bi riješila teritorijalni spor s Grčkom i Ciprom.

Napetosti rastu između EU-a i Turske, koja je članica NATO-a, pošto je Ankara poslala istraživački brod u istočno Sredozemlje radi ispitivanja mogućih ležišta nafte i plina u području na koje također pravo polažu Grčka i Cipar.

Glasnogovornik turskog ministarstva vanjskih poslova Hami Aksoy u petak je rekao da Grčka mora “sjesti za pregovarački stol s Turskom bez ikakvih uvjeta” kako bi se postigao dijalog i suradnja u regiji.



U priopćenju je dodao da Atena, radi smirivanja napetosti, mora povući ratne brodove iz spornoga područja.

“Grčka mora prestati koristiti EU kao instrument za ostvarenje svojih uskih interesa, a EU i potpisnice zajedničkog priopćenja moraju odustati od pristrane politike kojom se koriste pod krinkom solidarnosti”, istaknuo je Aksoy.

Komentari