Turkmenistan zabranio upotrebu riječi koronavirus; Negiranje građane dovodi u opasnost i jača autoritarnost

Picserver

Izbacujući riječ “koronavirus” iz turkmenskog rječnika, radikalnim se potezom pokušavaju suzbiti sve informacije o pandemiji, a turkmenistanska vlada dovodi tako svoje građane u opasnost, javljaju Reporteri bez granica.

Mediji pod državnom kontrolom više ne smiju upotrebljavati tu riječ, a čak je i uklonjena iz brošura o zdravstvenim podacima distribuiranima u školama, bolnicama i na radnim mjestima, tvrdi Turkmenistan Chronicle, jedan od rijetkih izvora neovisnih vijesti u toj zemlji, čija je web stranica blokirana.

U toj zemlji u susjedstvu Irana, koja je u informativnoj blokadi, ljudi koji nose maske na licu ili govore o koronavirusu na ulici, navodno su u opasnosti da ih uhiti policija u civilu.

“Turkmenistanske vlasti žele zadržati svoj ugled primjenjujući ovu ekstremnu metodu za iskorjenjivanje svih podataka o koronavirusu”, rekla je Jeanne Cavelier, šefica Odjela za Istočnu Europu i Srednju Aziju Reportera bez granica.



“Ovo negiranje podataka ne samo da ugrožava Turkmenistance koji su u većoj opasnosti već i jača autoritarnost koju je nametnuo predsjednik Gurbanguli Berdimuhamedov. Pozivamo međunarodnu zajednicu da reagira i pozove ga na red zbog njegovih sustavnih kršenja ljudskih prava”, dodala je Cavelier.

Građani Turkmenistana imaju pristup vrlo jednostranim informacijama o epidemiji koronavirusa, dok, tvrde vlasti, u zemlji do sada nije otkriven nijedan slučaj, prenose Vijesti.hr.

Komentari