Analitičari: Trumpovo ponašanje glazba za uši autokratskim vladarima

Gage Skidmore/Flickr

SAD je dugovječni zagovornik demokracije u svijetu i ustrajno je, iako ne uvijek dosljedno, vršio pritisak na vođe da odstupe s vlasti nakon poraza, no predsjednik Donald Trump uspostavlja novi američki model i uporno odbija priznati ishod predsjedničkih izbora održanih 3. studenoga, piše AFP.

Trump se umjesto prihvaćanja poraza odlučio na osporavanje izbornog rezultata, tvrdeći da se radi o izbornoj prevari iako za to nema dokaza, te je podigao niz tužbi i traži intervenciju sudstva i političkih saveznika u nadi da će preokrenuti svoj poraz od Joea Bidena.

AFP je razgovarao s političarima i stručnjacima u nekoliko zemalja koji se, kako tvrde, pribojavaju da bi Trumpov obrazac mogle vrlo rado prigrliti krhke demokracije, posebice u Africi, gdje će autoritarni vladari upirati  prst u najmoćniju zemlju svijeta kako bi opravdali vlastite grčevite pokušaje ostanka na vlasti.

Trumpovo ponašanje glazba za uši autokratskim vladarima 

“Odbijanje Donalda Trumpa da prizna poraz osnažuje stajalište naših vođa u Africi da bi se izbori trebali održavati na način koji im omogućuje da ne izgube”, rekao je Mahamat Ahmat Alhabo, glavni tajnik oporbene Stranke sloboda i razvoja u Čadu.



Eldred Masunungure, politički stručnjak na Sveučilištu Zimbabwe, tvrdi da je Trumpovo ponašanje “prava glazba za uši autokratskim vladarima”.

“To je tragično. Naučeni smo na to u Africi, ali kada se to dogodi u SAD-u šokirani smo jer se to događa u višestoljetnoj demokraciji”, rekao je  Masunungure.

Po njegovim riječima, loša je to lekcija afričkim vladarima koji će to iskoristiti i pozivati se na slučaj i u budućnosti, kada izgube i ne žele priznati poraz.

Gari Kasparov, šahovska legenda u Rusiji i svijetu te veliki kritičar predsjednika Vladimira Putina, smatra da će Trumpov nasrtaj na demokratski proces rezultirati “brojnim sličnim napadima na budućim izborima, kako u SAD-u tako i drugdje”.

“Diskreditirana demokracija je Putinov san”, napisao je Kasparov na Twitteru.

Thomas Carothers, stručnjak za promicanje demokracije, primjećuje da zemlje poput Kine, Rusije i Egipta jedva da i trebaju Trumpove savjete o tome kako pobijati izbore na kojima se natječe više kandidata, ali da bi se taj učinak mogao osjetiti u problematičnijim demokracijama.

U problematičnijim demokracijama, smatra Carothers, vođe gledaju kako Trump drsko i besramno prisvaja pobjedu i nalazi potporu, iako je Biden pobijedio sa skoro šest milijuna glasova više i osvojio 306 elektora, u odnosu na 232 elektorska glasa koja su pripala Trumpu.

“Oni vide snagu tog pristupa, da na neki način i obrazovano i sofisticirano društvo kao SAD može postati žrtva jedne tako velike laži”, rekao je Carothers, jedan od voditelja studija na Carnegie Endowment for International Studies u Washingtonu.

Carothers smatra da bi Trumpovo osporavanje izbora moglo, primjerice, poslužiti kao model za Indiju, gdje se desničarski premijer Narendra Modi okomio na civilno društvo.

No, dodaje Carothers, imamo i primjer Meksika, zemlje u kojoj je ljevičarski populistički predsjednik Lopez Obrador, nezadovoljan ishodom predsjedničkih izbora 2006. i 2012. također tvrdio da je prevaren. Obrador je također jedan od rijetkih svjetskih čelnika koji još uvijek nije čestitao Bidenu.

Američki izbori i ranije završavali u kaosu

Američki izbori i ranije su završavali u kaosu, a posebice se ističu izbori 2000. kada je Vrhovni sud potvrdio da je na Floridi s 537 glasova više od Al Gorea pobijedio George W. Bush koji je potom osvojio Bijelu kuću.

Godine 1960. republikanci su se nakon pobjede Johna F. Kennedyja žalili na izborne nepravilnosti, no njihov kandidat Richard Nixon nije tražio prebrojavanje glasova te je napisao da “ne može zamisliti gori primjer za strane zemlje” od sugestija da je ulazak u Bijelu kuću “omogućen lopovlukom na biralištima”.

Piers Pigou, stručnjak za Južnoafričku Republiku na institutu International Crisis Group, ocjenjuje da bi Trump mogao polučiti “učinak širenja” u regiji u kojoj mnoge zemlje nemaju jasne procedure za predaju vlasti.

Neki pak stručnjaci smatraju da bi Trumpova grčevita bitka za vlast mogla poslati sasvim suprotnu poruku – da se, usprkos svim ovlastima koja su mu na raspolaganju, od njega i dalje očekuje da 20. siječnja napusti Bijelu kuću.

“Snaga demokracija leži u njezinim institucijama”, kazao je Jean Gaspard Ntoutoume Ayi iz oporbene stranke Nacionalnog jedinstva u Gabonu gdje jedna obitelj vlada zemljom već pola stoljeća.

“Za razliku od afričkih zemalja, američke institucije će znati kako nametnuti volju američkog naroda nad Trumpovim ludilom”, uvjeren je Jean Gaspard Ntoutoume Ayi.

Komentari