Trumpovi saveznici ne žele priznati poraz, a Biden se priprema prijenos vlasti

Twitter

Odvjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa i drugi važni savjetnici odbijaju priznati poraz na izborima, dok u isto vrijeme demokrat Joe Biden ignorira te probleme i priprema prijenos predsjedničke vlasti.

“U ovom trenutku bi za njega bilo pogrešno da prizna poraz”, rekao je Rudy Giuliani, predsjednikov osobni odvjetnik.

Iako nije priložio materijalni dokaz, rekao je da će nastaviti s podnošenjem tužbi. Trump još nije dobio nijedan važan slučaj dosad.

Kevin McCarthy, najiskusniji republikanac u Zastupničkom domu, također je nagovijestio da utrka još nije gotova, rekavši da je bila pretijesna da bi se proglasio pobjednik.



“Predsjednik Trump ne bi se trebao predati”, rekao je FOX-u rekao senator Lindsey Graham, ključni Trumpov saveznik.

Međutim, senator Mitt Romney, republikanac koji je dugo u svađi s Trumpom, kaže da vjeruje da ne postoji način da Trump preokrene izbore u svoju korist.

“Nećete uspjeti promijeniti prirodu predsjednika Trumpa u ovim, očito posljednjim danima njegovog predsjedništva”, rekao je Romney CNN-u.

“Radije bih da svijet svjedoči dostojanstvenijem odlasku. No, to jednostavno nije u prirodi toga čovjeka”, rekao je Romney.

Bidenov tim za prijenos vlasti već radi na pripremama za preuzimanje Bijele kuće u siječnju, bez obzira hoće li Trumpova administracija pristati na suradnju ili ne.

Njegov prvi konkretni korak bit će formiranje radne skupine za borbu protiv koronavirusa, koju će činiti medicinski i znanstveni stručnjaci, a čiji će sastav biti objavljenu ponedjeljak.

I dok će rezultati izbora biti formalno potvrđeni tek u nadolazećim tjednima, tradicionalno prijenos vlasti počinje kad mediji proglase pobjednika izbora i gubitnik prizna poraz. Postoji savezni zakon koji propisuje postupak prijenosa vlasti.

Trump ponovno na golfu

Donald Trump je u nedjelju ponovno otišao na golf igralište u Sterlingu u Virginiji, drugi dan zaredom i nakon objave da je izgubio predsjedničke izbore.

Vrstan igrač golfa, republikanski predsjednik već je bio na golf terenu kad su američki mediji u subotu procijenili da se vodstvo njegova protukandidata Joea Bidena više ne može dostići te da će on postati novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Država.

Donald Trump ne priznaje poraz i tvrdi da su, bez konkretnih dokaza koji bi izbornu pobjedu poduprli, izbori bili prepuni nepravilnosti.

Na putu od Bijele kuće do golf igrališta u Sterlingu, Donald Trump je mogao vidjeti svoje sugrađane kako ističu transparente s neprijateljskim sloganima.

Dan prije brojni su Amerikanci masovno izašli na ulice glavnih američkih gradova da bi proslavili njegov poraz.

Joe Biden je u nedjelju ujutro otišao na misu u gradu Wilmingtonu u državi Delaware u kojemu živi s obitelji.

Komentari