Trumpovi liječnici kažu da mu je bolje, mogao bi se u ponedjeljak vratiti u ured

wiki

Zdravstveno stanje američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji se zarazio koronavirusom, popravlja se i mogao bi se vratiti u Bijelu kuću već u ponedjeljak, kazali su nedjelju liječnici koji ga liječe u vojnoj bolnici.

“Pacijent se nastavlja oporavljati. Nema povišenu tjelesnu temperaturu od petka ujutro, vitalni znakovi su mu stabilni”, rekao je liječnik Sean Dooley novinarima u bolnici Walter Reed nedaleko od Washingtona, u kojoj se Trump liječi od petka.

Trump je u subotu objavio četverominutni video u kojem je izjavio da će „pravi test” što se tiče njegova zdravlja uslijediti u idućih nekoliko dana.

“Razdoblje od nekoliko idućih dana, mislim da je to pravi test, pa ćemo vidjeti što će se dogoditi u tih nekoliko dana”, kazao je, vidljivo umoran.



Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Robert O’Brien rekao je nešto ranije da se Trump osjeća jako dobro i da se želi vratiti na posao u Bijelu kuću, ali i da će ostati u bolnici još neko vrijeme.

“Razgovarao sam jutros s predstojnikom Ureda Bijele kuće (Markom Meadowsom) i dobra vijest je da se predsjednik osjeća jako dobro i da se zapravo želi vratiti kući u Bijelu kuću i vratiti natrag na posao, ali mislim da će ostati u Walter Reedu barem još neko vrijeme”, rekao je O’Brien za CBS-jevu emisiju “Face the Nation.”

O’Brien, koji je tijekom ljeta i sam bio zaražen koronavirusom, rekao je da su sedmi i osmi dan bolesti kritični te da liječnici stoga žele biti blizu predsjednika.

Dan ranije objavljene su bile proturječene ocjene o njegovu zdravstvenom stanju.

Liječnički tim Bijele kuće kazao je u subotu ujutro da mu se stanje popravlja i da već govori o povratku u Bijelu kuću.

Nedugo nakon toga, predstojnik Ureda Bijele kuće Mark Meadows iznio je manje optimističnu ocjenu, kazavši novinarima da su predsjednikovi vitalni znakovi u zadnja 24 sata bili „jako zabrinjavajući” i da će „idućih 48 sati biti kritično”.

No nekoliko sati kasnije izjavio je za Reuters da je Trump „jako dobro” i da „liječnici jako zadovoljni njegovim vitalnim znakovima”.

Nije pojasnio zašto je promijenio izjavu.

Trumpov savjetnik koji je želio ostati neimenovan rekao je da predsjednik nije bio sretan kada je čuo što je Meadows prvo izjavio.

Meadows je u intervjuu za Fox News objavljenom u subotu ujutro kazao da je Trumpovo stanje u petak bilo puno gore nego što je isprva bilo objavljeno. Kazao je da su mu liječnici preporučili da ode u bolnicu jer je imao povišenu temperaturu i sniženu razinu kisika u krvi.

Liječnik Bijele kuće Sean P. Conley rekao je u subotu novinarima ispred bolnice da Trump nema problema s disanjem i da ne dobiva kisik.

Nije želio reći kada bi mogao biti otpušten iz bolnice. Kasnije je objavio priopćenje u kojem je priznao da je pogriješio sugeriravši da je Trumpu bio dijagnosticiran covid-19 još u srijedu.

U priopćenju u subotu ujutro naveo je da se Trump „još nije izvukao”, ali i da je liječnički tim oprezno optimističan.

Conley je rekao da Trump dobiva antivirusni lijek remdesivir, zatim eksperimentalni lijek Regeneron’s REGN-COV2, te cink, vitamin D, famotidin, melatonin i aspirin.

Komentari