Trumpovi i Bidenovi pristaše prosvjeduju ispred centara za prebrojavanje glasova

Twitter

Pristaše predsjednika Donalda Trumpa, neki i naoružani, pojačali su svoje prosvjede u znak potpore neutemeljenim Trumpovim optužbama o namještanju predsjedničkih izbora, dok se iščekuju rezultati preostalih saveznih država.

Demonstracije su bile većinom mirne, iako su se Trumpovi pristaše povremeno sukobljavali s protuprosvjednicima. Trump je rekao da su izbori pokradeni iako nema dokaza o izbornoj prevari.

U Arizoni, jednoj od američkih presudnih država gdje je tijesna utrka između Trumpa i demokratskog izazivača Joea Bidena, pristaše Trumpa okupile su se ispred izbornog povjerenstva okruga Maricopa u Phoenixu.

Nekoliko naoružanih desničarskih skupina okupilo se ispred te zgrade dok su izborni povjerenici brojali glasove. Prosvjedi su ostali većinom mirni unatoč velikoj napetosti.

Neki su kratko naganjali muškarca koji je držao transparent republikanskog predsjednika kao nacističke svinje iza pozornice na kojoj je govorio desničarski voditelj Alex Jones.

Policija je intervenirala nakon što su tog muškarca i njegovu manju skupinu protuprosvjednika okružili Trumpovi aktivisti, naveo je svjedok za Reuters. Nema informacija o ozlijeđenima.

“Pokušavaju ukrasti izbore, ali Amerika zna što se dogodilo i uzvraća udarac”, rekao je Jones oko 300 okupljenih. “1776. je odgovor na 1984.”, dodao je Jones smjerajući na američku Deklaraciju o neovisnosti i distopijski roman Georgea Orwella.

Prosvjedi su raštrkani, manji i većinom mirni od izlaska Amerikanaca na birališta u utorak.

Pristaše Bidena koriste slogan “prebroji svaki glas” i govore da će cjeloviti i točni rezultati u preostalim ključnim državama pokazati da je bivši potpredsjednik osvojio potrebnih 270 elektora za pobjedu.

Trump je više puta navodio, bez ikakvih dokaza, da je glasanje poštom podložno prevari iako izborni stručnjaci kažu da je to rijetkost na američkim izborima.

Obje strane održale su skupove u Philadelphiji u četvrtak gdje članovi izbornih povjerenstava prebrojavaju glasove koji će odlučiti o ključnih 20 elektora Pennsylvanije.

U Philadelphiji je policija objavila da je uhitila jednog muškarca i zaplijenila oružje u sklopu istrage navodno planiranog napada na kongresni centar.

Osim tog incidenta bilo je manje sukoba, a više slavljeničkog duha, ali ih je nadzirao veliki broj policajaca.

Trumpovi aktivisti mahali su zastavama i nosili transparente “Glasanje završava na izborni dan” i “Žao nam je, birališta su zatvorena” dok su Bidenovi pristaše plesali iza barikade na drugoj strani ulice.

“Nećemo dopustiti zastrašivanje onih koji prebrojavaju glasove”, rekao je umirovljeni socijalni radnik Bob Posuney, 70-godišnji Bidenov pristaša odjeven u majicu s natpisom “prebroji svaki glas” dok je odjekivala pjesma “What’s Going On” Marvina Gayea.

Stotinu Trumpovih pristaša okupilo se u Harrisburgu na stepenicama zgrade Kapitola u Pennsylvaniji u četvrtak navečer u sklopu demonstracije “Zaustavite krađu” koju je organizirao konzervativni aktivist iz Virginije.

U Milwaukeeju se oko 50 Trumpovih pristaša okupilo ispred zgrade u kojoj se obrađuju glasovi. Puštali su country glazbu, mahali zastavama i nosili transparente “namješteno” i “ponovno prebrojavanje”.

Desetak protuprosvjednika pristiglo je sat vremena kasnije i skandiralo “Black lives matter” i “recite njihova imena”, misleći na žrtve policijske brutalnosti. Drugi su bacali jaja na Trumpove pristaše iz prolazećih automobila.

Najmanje 400 prosvjednika okupilo se ispred izbornog odjela okruga Clark u Las Vegasu. Orile su se domoljubne pjesme i mahalo se američkim zastavama i divovskim Trumpom. Biden tijesno vodi u Nevadi, a glasovi se nastavljaju prebrojavati.

U Washingtonu je povorka automobila i bicikala u organizaciji aktivista iz skupine Shutdown DC prošla kroz ulice prijestolnice i prosvjedovala protiv “Trumpovog napada na demokratski proces i onih koji mu to omogućuju”.

Facebook je uklonio brzo rastuću skupinu u kojoj su Trumpovi pristaše koristili izrazito nasilnu retoriku, a i ostale društvene mreže bore se protiv neutemeljenih tvrdnji i reagiraju na potencijalno nasilje.

“Ovdje sam večeras zbog budućnosti moje zemlje”, rekao je Mitchell Landgraf, 21-godišnji građevinski radnik koji je glasao za Trumpa.

Komentari