‘Trumpove optužbe u vezi izborne manipulacije neutemeljene’

Gage Skidmore/Flickr

Međunarodni promatrači OESS-a optužili su u četvrtak američkog predsjednika Donalda Trump za ‘flagrantnu zloporabu ovlasti’ jer je zatražio da se prekine prebrojavanje glasova prije kraja izbornog procesa.

“Doista zabrinjava to što je američki predsjednik zatražio da se prekine prebrojavanje glasova usred Bijele kuće, odnosno sa svim simbolima vlasti oko sebe, jer je navodno pobijedio. To je bilo flagrantna zloporaba ovlasti”, ocijenio je njemački zastupnik Michael Georg Link, koordinator međunarodnih promatrača zaduženih za praćenje američkih izbora, u intervjuu za njemački dnevni list Stuttgarter Zeitung.

Također je ponovio da su “Trumpove optužbe u vezi izborne manipulacije neutemeljene”.

OESS je već u srijedu ocijenio da su optužbe američkog predsjednika ‘neutemeljene’.



Trump je optužio demokrate da su mu „ukrali” pobjedu zbog predaje dopisnih glasova nakon zatvaranja birališta.

“Naše kolege još uvijek su na mjestu događaja i mogu potvrditi da su također pušteni i izborni promatrači različitih političkih skupina i da se dopisne glasove i dalje pravilno prebrojava”, rekao je Link.

Po njemu, nema ‘nikakvih naznaka sustavnih problema’, nego se upravo suprotno ‘plimu dopisnih glasova obrađuje iznimno profesionalno’.

OESS strahuje od dugoročnih posljedica dovođenja u pitanje izbornog procesa po američko javno mnijenje zbog rizika od radikalizacije.

“Glavni razlog za zabrinutost je da se Sjedinjene Države ne uspiju otarasiti duhova koje je Trump zazvao”, rekao je Link.

Po njegovu mišljenju, ‘čak i ako on prizna poraz i povuče se s dužnosti kako treba, njegove pristaše, potaknute takvom retorikom, mogle bi pomisliti da je nasilje legitiman alat jer se više ne osjećaju demokratski zastupljenima’.

“Ta opasnost potrajat će nakon izbora puno dulje”, upozorio je.

Komentari