Trumpova kandidatkinja za Vrhovni sud danas odgovara pred Senatom

Twitter

Amy Coney Barrett, kandidatkinja koju je za Vrhovni sud nominirao američki predsjednik Donald Trump, u utorak će se suočiti s izravnim pitanjima koja će joj postavljati senatori, kao dio saslušanja prije nego što je potvrde za sutkinju.

Saslušanje koje će se sastojati od pitanja i odgovora, trebalo bi se ponoviti u srijedu, te će vjerojatno biti poticaj za žustru debatu u Senatu.

Očekuju se oštra pitanja demokrata

Barrett bi se mogla suočiti s oštrim pitanjima demokrata koji se protive njezinu ubrzanom potvrđivanju u Vrhovni sud, prije predsjedničkih izbora koji se trebaju održati 3. studenog.

Zbog pandemije koronavirusa na saslušanju osobno ne prisustvuju svi senatori, a oni koji su na Capitol Hillu trebaju se pridržavati svih epidemioloških uputa.



Odbor za pravosuđe američkog Senata u ponedjeljak je započeo svoje četiri dana dugo saslušanje sutkinje Amy Coney Barrett u postupku potvrde za sutkinju Vrhovnog suda.

Saslušanje konzervativne sutkinje koju je predsjednik Donald Trump nominirao 26. ožujka nakon smrti liberalne sutkinje Ruth Bader Ginsburg započelo je uvodnim obraćanjima senatora.

Odluka o prisustvovanju na saslušanju je na svakom senatoru. Među onima koji ga prate putem videoveze je i demokratska senatorica Kamala Harris, kandidatkinja za potpredsjednicu Joea Bidena na izborima 3. studenoga.

Republikanski čelnici u Senatu odbili su pozive demokrata da se saslušanje odgodi jer su dva člana odbora i Trump bili pozitivni na koronavirus nekoliko dana nakon ceremonije 26. rujna na kojoj je predsjednik najavio da će nominirati 48-godišnju sutkinju.

Republikanci imaju većinu u Senatu

Republikanci u Senatu imaju većinu od 53 naprema 47 zastupnika, pa se potvrda Amy Coney Barrett čini izglednom.

Njezino imenovanje moglo bi dodatno učvrstiti konzervativnu većinu u sudu, sa 6 sudaca naprema njih 3, a to tijelo donosi važne odluke poput onih o pobačaju ili pravu na naoružanje.

Ipak, odluke suda ne idu uvijek striktno po ideološkoj liniji.

U ponedjeljak su demokratski zastupnici stavili fokus na zaštitu zdravstvenih prava, prvog dana rasprave u Senatu, navodeći da će Barrett dosuditi ukidanje zaštite pacijenata.

Predsjednica Odbora za pravosuđe u Senatu, Lindsey Graham, rekla je da će se saslušanja održati do četvrtka, prije nego što odbor glasuje 22. listopada.

Graham je rekla da će se glasanje pred Senatom koji broji 100 zastupnika najvjerojatnije održati “ne kasnije” od 27. listopada, tjedan dana prije izbora.

Komentari