Trump žestoko napao demokrate i Mitta Romneya: Ne volim ljude koji koriste vjeru kao opravdanje

Flickr

Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je nazvao demokrate koji su pokrenuli neuspješan proces opoziva “neiskrenima i pokvarenima” te neizravno optužio republikanca Mitt Romneya da koristi vjeru u političke svrhe.

“Ne volim ljude koji koriste vjeru kao opravdanje za postupke za koje znaju da su krivi. Ne volim ni ljude koji kažu ‘molim se za tebe’ kada znaju da to nije istina. Mnogi su ovime pogođeni i ne možemo dozvoliti da se to nastavi”.

Komentari republikanskog predsjednika na Nacionalnom molitvenom doručku u Washingtonu uslijedili su nakon što ga je Senat oslobodio optužbi u povijesnom suđenju za opoziv pokrenut u Zastupničkom domu u kojemu većinu imaju demokrati.

Jedini republikanac koji Trumpa smatra krivim je bivši predsjednički kandidat Mitt Romney. Time je postao prvi senator u američkoj povijesti koji je osudio predsjednika iz svoje stranke. Romney, koji je mormon, naveo je svoju vjeru kad je glasovao u korist osude Trumpa u srijedu.



“Kao što svi znaju, moja obitelj, naša sjajna zemlja i vaš predsjednik prošli su kroz teško iskušenje koje su im nametnuli neki neiskreni i pokvareni ljudi”, rekao je Trump nakon dugačkih ovacija.

“Učinili su sve što im je bilo u moći da nas unište – a čineći to, vrlo su teško povrijedili našu naciju. Znaju da je to što čine loše, no sebe stavljaju daleko ispred ove naše sjajne zemlje”, rekao je Trump. Senat je u srijedu oslobodio Trumpa optužbi da je zloupotrijebio ovlasti i da je opstruirao Kongres, i to zahvaljujući glasovima republikanaca, te je tako ostao na vlasti.

Trumpa se optuživalo da je uskratio vojnu pomoć Ukrajini kako bi stvorio pritisak na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija da otvori istragu o Joeu Bidenu i njegovom sinu Hunteru Bidenu koji je sjedio u odboru jedne od najvećih energetskih kompanija u Ukrajini, kao i da je potom učinio sve kako bi Kongresu otežao istragu.

Trump se natječe za reizbor 3. studenoga. Trump, koji ima veliku podršku evanđeoskih kršćana i konzervativnih katolika, optužio je neke od svojih oponenata da se pozivaju na svoju vjeru tijekom procesa opoziva. Nije nikoga spomenuo po imenu.

Komentari