Trump zbog Hong Konga nametnuo nove sankcije Kini

Bijela kuća

Američki predsjednik Donald Trump u utorak je potpisao zakon kojim će se nametnuti sankcije kineskim osobama i entitetima koji su uključeni u postupke “uklanjanja autonomije Hong Konga”.

Trump je također rekao i da je potpisao nalog kako bi se ukinuo poseban status Hong Konga, u nastavku predsjedničke kampanje protiv Pekinga, kojeg optužuje da se nije adekvatno nosio s izbijanjem koronavirusa.

Predsjednik je u svibnju objavio svoju namjeru da opozove poseban status Hong Konga, navodeći kao razlog kineski odgovor na pandemiju.

Novi zakon koji revidira status Hong Konga dobio je podršku i u Senatu i u Zastupničkom domu ranije ove godine.



Kongres je ovaj zakon usvojio kao odgovor na to što je Peking nametnuo zakon o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu, koji je tijekom prošle godine bio poprište prosvjeda.

U svome govoru ispred Bijele kuće, Trump je kritizirao bivšeg predsjednika Baracka Obamu i potpredsjednika Joea Bidena, demokratskog predsjedničkog kandidata, da se nisu pod svojim vodstvom na pravi način bavili Kinom.

Promjena statuta bit će veliki udarac tradicionalnim trgovačkim odnosima koje Hong Kong ima sa SAD-om i koje je ovaj teritorij imao kao azijski financijski centar, koji također služi kao luka za financijske i komercijalne transakcije Pekinga s drugim zemljama.

Amerikanci i Britanci dovode ratnu armadu u Južno kinesko more. Kinezi spremaju odgovor, a Europa šuti

 

Komentari