Trump zaprijetio novim carinama Kini kako bi je kaznio zbog koronavirusa: Situacija s virusom nije prihvatljiva

Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je izjavio da je njegov teško postignuti trgovinski sporazum s Kinom sada od sekundarne važnosti u usporedbi s pandemijom koronavirusa te je zaprijetio novim carinama Pekingu.

Trumpova oštrija retorika protiv Kine odražava njegovu rastuću frustraciju Pekingom zbog pandemije koja je samo u SAD-u odnijela na desetke tisuća života, potaknula usporavanje gospodarstva i zaprijetila Trumpovim šansama na izborima u studenom.

Dvoje anonimnih američkih dužnosnika reklo je da se razmatra niz opcija protiv Kine, no upozorili su kako su razmatranja u početnoj fazi.

„Raspravlja se o tome koliko jako pogoditi Kinu i kako pravilno izvršiti kalibraciju“, rekao je jedan od izvora.



Trump uvjeren da koronavirus potječe iz kineskog laboratorija, ali dokaze ne pokazuje: Nije mi dopušteno da vam to kažem

Trump je jasno dao do znanja da njegova briga zbog navodne uloge koju je Kina odigrala u nastanku i širenju koronavirusa za sada ima prednost pred njegovim naporima da postigne trgovinski dogovor s Pekingom.

„Potpisali smo trgovinski dogovor gdje trebaju kupovati i zapravo su puno kupovali. No, to sada postaje sporedno pored ovoga što se dogodilo s virusom. Situacija s virusom jednostavno nije prihvatljiva“, rekao je Trump.

Washington Post je, pozivajući se na dvije osobe upoznate s internim raspravama, u četvrtak izvijestio da su neki dužnosnici razgovarali o ideji otkazivanja dijela ogromnog američkog duga koji Kina ima, a kao način da kazni Peking zbog nedostataka u otvorenosti vezane za pandemiju Covida-19.

Trumpov glavni ekonomski savjetnik je demantirao te navode.

Upitan hoće li razmotriti zaustavljanje plaćanja američkih dužničkih obveza kao način kažnjavanja Pekinga, Trump je rekao da on to može i drugačije napraviti.

„Pa, ja to mogu napraviti drugačije. Mogu napraviti istu tu stvar, ali za čak više novca, samo uvođenjem carina. Dakle, ne moram učiniti to“, rekao je Trump.

Komentari