Trump upozorio Rusiju, Siriju i Iran da ne ubijaju civile u Idlibu

Youtube/screenshot

Američki predsjednik Donald Trump upozorio je u četvrtak Rusiju, Siriju i Iran da ne ubijaju civile u sirijskoj pokrajini Idlib, napominjući da Turska pokušava zaustaviti to “krvoproliće”.

“Rusija, Sirija i Iran ubijaju ili su na putu da ubiju tisuće nedužnih civila u pokrajini Idlib. Nemojte to činiti! Turska ulaže velike napore da zaustavi to krvoproliće”, poručio je Trump na Twitteru.

Sirijske i ruske snage intenzivirale su bombardiranje ciljeva u Idlibu, posljednjem važnom uporištu pobunjenika u Siriji. Sirijski predsjednik Bašar alAsad obećao je da će osvojiti tu pokrajinu.

Čelnici Turske, Rusije i Irana dogovorili su u rujnu u Ankari da će “deeskalirati” sukob u Idlibu nakon višemjesečne kampanje koja je natjerala najmanje 500.000 civila u bijeg. No diplomatski napori zapeli su u slijepoj ulici, a dogovor o deeskalaciji u zadnje se vrijeme raspada.


Glasnogovornik turskog predsjednika Ibrahim Kalin rekao je u utorak da će Rusija raditi na tome da se prekinu napadi u Idlibu nakon razgovora s turskim izaslanstvom u Moskvi.

Komentari