Trump u predsjedničku utrku ulazi uz punu potporu republikanaca, ali napušta ga jedna od najodanijih suradnica. Obitelj je presudila

Twitter

Četverodnevna republikanska nacionalna konvencija počinje u ponedjeljak navečer uz obraćanje Donalda Trumpa svake večeri uključujući posljednju večer kada će prihvatiti stranačku nominaciju za američke predsjedničke izbore u studenome.

Na konvenciji će nastupiti njegova djeca, čelnici Repulbikanske stranke i nekoliko Amerikanaca koji su postali ikone konzervativaca.

U ponedjeljak navečer govore će održati američki potpredsjednik Mike Pence, kao i američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley te par iz Missourija koji je sa oružjem ispred svoje kuće ‘dočekao’ prosvjednike okupljene u pokretu “Crni su životi važni”.

Za razliku od 2016. Donald Trump u predsjedničke izbore 2020. ulazi uz punu potporu vodećih republikanaca iako zaostaje po anketama u presudnim američkim saveznim državama.



Četverodnevna konvencija koja se održava u trenutku dok je epidemija koronavirusa odnijela živote više od 170.000 Amerikanaca bit će ključna za oblikovanje Trumpove predizborne poruke koja počiva na kulturnim podjelama, nacionalzimu i ekonomskom napretku.

Očekuje se da će predsjednik i dalje okrivljavati Kinu za pandemiju koronavirusa i tvrditi da je jedino on sposoban ekonomski obnoviti zemlju.

Trump na konvenciju dolazi s tjednom negativnih vijesti među kojima su i uhćenje bivšeg voditelja njegove prošle predsjedničke kampanje Stevea Bannona i objava snimke telefonskih razgovora njegove starije sestre koja kritizira njegov karakter.

Trumpovu administraciju napušta jedna od najodanijih saveznika 

Savjetnica Bijele kuće Kellyanne Conway objavila je u nedjelju navečer da će napustiti administraciju američkog predsjednika Donalda Trumpa potkraj kolovoza jer se želi posvetiti obitelji.

Njezin odlazak, dva mjeseca prije Trumpova pokušaja reizbora, događa se u presudnom trenutku za predsjednika. Ostaje bez jednog od svojih strastvenih saveznika u obrani njegovih političkih odluka.

Conway je bila treći voditelj kampanje 2016. i jedan od Trumpovih najodanijih i najglasnijih branitelja u javnosti.

Bila je i prva žena koja je uspješno vodila predsjedničku kampanju do pobjede.

Conway, 53, od prvoga je dana na Trumpovoj je strani upravljajući njegovom kampanjom koja ga je od zvijezde reality showa dovela do predsjedničkog ureda.

Ostala je u Bijeloj kući dok je cijeli niz drugih pomoćnika otjeran, ili su sami dali otkaz, ili su otišli poniženi.

No zadnje četiri godine jedinstvene odanosti Trumpu, uključujući i obranu na TV-u i u neformalniim okršajima s novinarima, uzele su svoj danak.

Njezin suprug, istaknuti vošingtonski odvjetnik George Conway, jedan od najplodnijih Trumpovih kritičara, opetovano i glasno dovodi u pitanje Trumpovu mentalnu spremnost za vođenje države.

“U mnogim se stvarima ne slažemo, ali u najvažnijoj smo složni, a to su djeca”, napisala je.

Njihova petnaestogodišnja kći Claudia u subotu je na Twitteru napisala da je “očajna” što će njezina majka govoriti na Republikanskoj konvenciji i obećala tražiti zakonsku emancipaciju zbog “godina trauma i zlostavljanja u djetinjstvu”.

Manje od 24 sata kasnije Kellyanne Conway tvitala je izjavu koja završava riječima: “Od sada, za moju voljenu djecu, bit će manje drame, više mame”.

Odvjetnica i stručnjakinja za ankete, Conway je to potpuno njen izbor.

 

Komentari