Trump se uključio u izbore za Senat: Vodi kampanju za dva republikanska senatora iz Georgije

Donald Trump/Profimedia

Američki predsjednik Donald Trump u subotu će voditi kampanju za dva republikanska senatora iz Georgije, uoči izbora za Senat u toj saveznoj državi u siječnju, no neki u njegovoj stranci strahuju da bi time mogao napraviti više štete nego koristi.

Trump tvrdi da su predsjednički izbori u studenome na kojima je izgubio bili namješteni, što visoki dužnosnici odbacuju, uključujući one u Georgiji gdje je Joe Biden postao prvi demokratski kandidat koji je tamo pobijedio od Billa Clintona 1992. godine.

Predsjednik na odlasku kritizirao je i republikance u toj saveznoj državi jer nisu podržali njegove tvrdnje, poput guvernera Briana Kempa i državnog tajnika Brada Raffenspergera. Ručno brojanje 5 milijuna glasova u Georgiji nije promijenilo ishod tamošnjih izbora, prenosi Reuters.

Dio republikanaca sad strahuje da bi Trump govoreći o izbornoj prijevari na političkim skupovima mogao naštetiti svojim stranačkim kolegama.



Dvoje republikanaca, David Perdue i Kelly Loeffler, 5. siječnja će se suprotstaviti demokratima Jonu Ossoffu i Raphaelu Warnocku u borbi za dva mjesta u Senatu.

Rezultat tih izbora odredit će tko će kontrolirati Senat. Demokratima je potrebna dvostruka pobjeda za većinu, a ako republikanci osvoje i samo jednog senatora, tada će i dalje imati kontrolu nad tim tijelom, čime će moći blokirati većinu Bidenovih prijedloga.

Trump će politički skup održati u Valdosti, a tek treba vidjeti kako će se ponašati na prvom takvom nastupu od izbora.

Nadaju se da će napraviti što manje štete

Jedan njegov savjetnik izrazio je nadu da će Trump govoriti o potrebi što veće izlaznosti republikanaca kako bi se spriječile tvrdnje o prijevari, no priznao je da će odlazeći predsjednik vjerojatno više govoriti o svojim stavovima nego o kandidatima.

Trump je u petak na Twitteru napisao da je najbolji način da se osiguraju pobjede Perduea i Loeffler otkrivanje izborne prijevare i proglašenje njegove pobjede.

Alan Abramowitz, politolog sa sveučilišta Emory u Atlanti, smatra kako bi Trumpovo djelovanje moglo naštetiti stranci.

“Što će više govoriti o predsjedničkim izborima i kritizirati kako su se izbori ovdje proveli, to će biti veći problem za kandidate za Senat i vjerojatnost da će nestati entuzijazam kod dijela birača“, kazao je Abramowitz.

Republikanci sada u Senatu imaju 50 mjesta, a demokrati 48 od ukupno sto mjesta. Dva se trebaju još popuniti na izborima 5. siječnja.

Kada bi demokrati dobili oba mjesta, tada bi bili izjednačeni s republikancima.

U tom slučaju, presudan bi bio glas buduće potpredsjednice Kamale Harris

Komentari