Trump se u intervjuu svađao s novinarom oko broja umrlih od koronavirusa

Bijela kuća

Američki predsjednik Donald Trump ušao je tijekom jednog televizijskog intervjua u živahnu raspravu s novinarom, žustro osporavajući mjerenje broja slučajeva smrti povezanih s pandemijom u postotku prema broju stanovnika.

Razmjena mišljenja uslijedila je kao sastavni dio napora američkog predsjednika da umanji ozbiljnost razmjera pandemije u Sjedinjenim Državama, iako i njegovi zdravstveni stručnjaci sve više upozoravaju na strašnu zarazu.

Trump je u intervjuu za portal Axios, kojeg emitira HBO, ustvrdio da SAD zapravo ima “najmanji” broj u svijetu u brojnim kategorijama, iako je zemlja zabilježila 150.000 smrti, više nego bilo koja nacija dosad.

Novinar Jonathan Swan u više je navrata pokušao vratiti razgovor na temu “smrti kao postotku ukupne populacije”, što po njegovim riječima pokazuje da se SAD suočava s ozbiljnim problemima.

“Ne možete to raditi”, uzvraćao je je Trump izvlačeći papire s grafikonima u boji.

Predsjednik se radije usredotočio na podatke o smrti u odnosu na broj slučajeva zaraze, što pomaže da se izbjegne pitanje o tome da SAD ima ogroman broj infekcija.

“Ne izvještavate korektno”, inzistirao je američki predsjednik, koji zastupa teoriju da su Sjedinjene Države napravile veliki broj testiranja te su zato brojke o zarazi tako visoke.

Njegovi stručnjaci također osporavaju ovu tezu.

Zemlja je početkom ljeta zabilježila pad broja smrti povezanih s Covidom 19, no brojke su ponovno porasle. Posljednjih tjedana svaki dan je bilježeno preko 1.000 smrti dnevno.

Komentari