Trump se odbio obvezati na miran prijenos vlasti nakon izbora

Američki predsjednik Donald Trump odbio je u potpunosti se obvezati na miran prijenos vlasti nakon izbora u studenome, na brifingu u srijedu u Bijeloj kući. 

“Morat ćemo pričekati i vidjeti što će se dogoditi”, rekao je Trump odgovarajući na pitanje novinara o osiguranju mirne primopredaje vlasti.

Novinar je predsjednika upitao: “Pobijedite li, izgubite ili se povučete s izbora, hoćete li se danas ovdje obvezati na miran transfer vlasti nakon izbora?”

Nakon vrlo opširnog odgovora, Trump je uzvratio da će se “vlast nastaviti”.



Najprije je rekao: “Morat ćemo pričekati da vidimo što će se dogoditi”. Tada je dodao: “(…) iskreno, neće biti transfera vlasti, samo nastavak”.

Kada se 2016. Trump prvi put kandidirao za dužnost, obvezao se prihvatiti izborne rezultate ako su jasni i ako izađe kao pobjednik.

Trump je u ovom izbornom krugu naznačio da bi mogao pokušati osporiti izborne rezultate na sudu, što sada poprima novo značenje jer se priprema brzo popuniti prazno mjesto na Vrhovnom sudu nakon prošlotjedne smrti Ruth Bader Ginsburg.

Zemlju već mjesecima potresaju nemiri izazvani prosvjedima protiv policijske brutalnosti i rasizma kao i reakcijama Trumpovih pristaša.

U trenutnim anketama Trump, republikanac, zaostaje za demokratskim predsjedničkim kandidatom Joeom Bidenom.

Komentari