Trump sam protiv svih: Protiv njegove ideje o odgađanju izbora nisu samo demokrati, već i republikanci

Bijela kuća

Nakon što mu je pandemija usmrtila više od 155.000 Amerikanaca i izazvala povijesni gospodarski kolaps, američki je predsjednik zbog koronakrize zatražio odgodu održavanja predsjedničkih izbora.

Donald Trump smatra da bi glasanje pod posebnim mjerama bilo nepošteno i sklono krađama, no odgađanje izbora oštro si kritizirali i čelnici njegove stranke.

U strahu da bi dopisni glasovi mogli dodatno povećati prednost Joea Bidena – koji vodi u svim anketama – aktualni američki predsjednik predlaže – odgodu izbora u studenom.

“Dopisno glasanje će dovesti do najveće prijevare. Znate, govorimo o Rusiji, Rusiji i Rusiji, i tako već dvije i pol godine. I na kraju ne nađu ništa, jer ničega nije ni bilo. Govore samo o Rusiji, govore o Kini, govore o svim tim zemljama. Kažu da su upleteni u naše izbore, ali ovo je jednostavno. Glasački se listići mogu lažirati”, izjavio je Trump.



Od 50 američkih saveznih država njih sedam će gotovo u potpunosti imati dopisno glasanje, njih 28 će dati mogućnost građanima da biraju što im je draže, doći na birališta ili glasati dopisno, dok će 15 država, one u kojima dominiraju Republikanci dopustiti glasanje tek u iznimnim slučajevima. Sve izborne sabotaže Trumpa i Republikanaca, na pogrebu preminulog borca za ljudska prava Johna Lewisa osudio je bivši predsjednik Barack Obama.

“Ima onih na poziciji moći koji daju sve od sebe kako bi odvratili ljude od odlaska na birališta, onih koji ciljano rade protiv manjina i studenata pomoću strogih zakona o biračkom spisku i koji kirurški precizno napadaju naša biračka prava. Govore čak i protiv pošte i to uoči izbora koji će ovisiti o dopisnim glasovima kako se ljudi ne bi razboljeli”, mišljenja je Obama.

No, po pitanju odgode izbore,o čemu samostalno ne može ni odlučivati, Trumpa ne podupiru ni njegovi stranački kolege.

“Još nikad u povijesti ove države, unatoč ratovima, depresijama i Građanskom ratu, nije došlo do otkazivanja zakazanih izbora. Pronaći ćemo način da se i ovaj put održe, 3. studenog”, rekao je Mitch McConnell, vođa Republikanaca u Senatu.

U međuvremenu, Trumpov protukandidat Joe Biden, odlučio je kako je u ovoj kampanji bolje što više šutjeti i pustiti Trumpa da radi sam protiv sebe. No, od jednog šaljivog komentara ipak se nije mogao suzdržati.

“Kad ja postanem predsjednik, neće se morati brinuti oko mojih objava na Twitteru.”

Na prošlim predsjedničkim izborima 23 posto glasova je bilo dopisno, a kako će ih ove godine biti daleko više, iz Američke pošte mole građane da najesen čim prije zatraže i ispune listiće, jer glasovi bi se mogli zbrajati i tjednima nakon 3. studenog.

Komentari