Trump produžio trajanje dviju useljeničkih zabrana: To nam je potrebno da zaštitimo radnike

Donald Trump/Profimedia

Američki predsjednik Donald Trump je u četvrtak, zadnjeg dana 2020. godine, produžio trajanje dviju useljeničkih zabrana koje će mnogim povremenim inozemnim radnicima i podnositeljima zahtjeva za zelenu kartu onemogućiti ulazak u zemlju.

Zabrane koje su izdane u travnju i lipnju isticale su 31. prosinca, ali su sada produžene do 31. ožujka 2021.

Predsjednik Trump je rekao da su te mjere potrebne kako bi se zaštitili američki radnici dok se ekonomija oporavlja od posljedica pandemije koronavirusa. Oko 20 milijuna Amerikanaca i dalje prima naknadu za nezaposlene.

Novoizabrani predsjednik Joe Biden, koji bi trebao preuzeti dužnost 20. siječnja, kritizirao je ove mjere, ali još nije rekao hoće li ih opozvati. Predsjednik Trump ove je zabrane izdao u formi predsjedničkih proklamacija što se može brzo poništiti.



Mnogi poduzetnici protive se tome da se povremenim inozemnim radnicima zabrani ulazak u zemlju jer time trpe veliku štetu. U listopadu je federalni sudac u Kaliforniji zaustavio provedbu zabrane koja se je odnosila na povremene inozemne radnike. No, ministarstvo pravosuđa uložilo je žalbu na njegovu odluku Žalbenom sudu 9. okruga i za 19. siječnja je zakazana rasprava.

Komentari