Trump pritišće zdravstvene vlasti da razviju cjepivo prije predsjedničkih izbora

Twitter

Američki predsjednik Donald Trump, koji se na izborima 3. studenoga bori za drugi predsjednički mandat, pritišće zdravstvene vlasti da što prije razviju i odobre cjepivo protiv koronavirusa u svojem najnovijem tvitu u subotu.

“Mračne sile ili tko god, preko Agencije za lijekove otežavaju farmaceutskim tvrtkama da pronađu kandidate i testiraju ih na cjepivo. Očito se nadaju odgodi pronalaska rješenja iza 3. studenog. Treba se usredotočiti na brzinu i spašavanje života”, napisao je Donald Trump na Twitteru.

 

Tvit je bio usmjeren na Stephena Hahna, čelnika Agencije za hranu i lijekove (FDA).

Trump je ranije rekao da se nada da će se cjepivo proizvesti do predsjedničkih izbora. On je suočen sa snažnim kritikama zbog odnosa prema epidemiji koronavirusa koja je u toj zemlji odnijela 175 tisuća života a oboljelo je više od 5,6 milijuna ljudi.

Stručnjaci upozoravaju da bi svako političko upletanje u testiranje cjepiva i proces odobrenja mogao dovesti u pitanje to cjepivo i ugroziti njegovu sigurnost i legitimnost.

Sve bojazni vezane uz cjepivo mogle bi dovesti do niže stope cijepljenja što bi otežalo borbu protiv pandemije.

Hahn je više puta rekao da će se FDA držati svojih uobičajenih strogih znanstvenih procedura i dodao da se nije suočio s pritiscima da izmijeni svoje kriterije.

U tijeku su velike kliničke studije u koje je uključeno do 30.000 subjekata. Ako se provedu do jeseni, FDA bi mogao započeti proces odobrenja cjepiva, koji je inače skup i dugotrajan.

Američki vladini stručnjaci, uključujući glavnog specijalista za zarazne bolesti Antonyja Faucija, vjeruju da bi cjepivo moglo biti dostupno početkom 2021.

Komentari