Trump prekinuo pregovore s demokratima: Čim pobijedim glasovat ćemo o velikom paketu pomoći radnicima

Foto: Profimedia

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u utorak da je odlučio da više neće pregovarati s demokratima o novom paketu pomoći Amerikancima i malim poduzećima radi uklanjanja posljedica pandemije covida-19.

“Zatražio sam od svojih zastupnika da prekinu pregovore do izbora”, objavio je na Twitteru američki predsjednik, optuživši čelnicu demokrata u Kongresu Nancy Pelosi da ne pregovara u “dobroj volji”.

“Čim pobijedim glasovat ćemo o velikom paketu pomoći koji će biti usmjeren na američke radnike i na mala poduzeća”, dodao je.

Zbog ove neočekivane odluke pala je vrijednost dionica na Wall Streetu nepunih sat vremena prije zatvaranja burze.



Ekonomisti ocjenjuju da je ovaj novi paket pomoći veoma važan kako bi najvećem svjetskom gospodarstvu omogućio da se oporavi pošto je bilo bačeno na koljena zbog pandemije koja je paralizirala mnoge gospodarske sektore.

Trumpova administracija i Kongres već se više od dva mjeseca pokušavaju dogovoriti o novom planu pomoći za kućanstva i za poduzeća, ali se nisu mogli dogovoriti o iznosu.

Razlike između republikanaca i demokrata bile su prevelike. Ukupan iznos paketa bio je problematičan jer su republikanci predlagali početni paket manje vrijednosti, makar se morali vratiti za pregovarački stol, a demokrati su tražili veći paket odmah.

Objava američkog predsjednika dolazi u času kada je predsjednik američke središnje banke (FED) Jerome Powell nekoliko sati ranije upozorio da bi američko gospodarstvo moglo pretrpjeti katastrofalne posljedice ne bude li dodatne pomoći kućanstvima i poduzećima.

“To bi moglo potaknuti dinamiku tipičnu za recesiju, jer se slabost hrani slabošću”, rekao je.

Bijela kuća i Kongres su još krajem ožujka donijeli velik plan oporavka vrijedan 2.200 milijarda dolara. No donesene mjere postupno istječu, napose dodatna pomoć za nezaposlene i zajmovi za mala i srednja poduzeća.

Komentari