Trump pozvao na bojkot Goodyeara zbog zabrane šilterica s natpisom poput „Make America Great Again“

Bijela kuća

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je na bojkot kompanije Goodyear Tire & Rubber, optužujući je da se „igra politike“ zabranom radnicima da nose šilterice s natpisom „Make America Great Again“.

„Ne kupujte GOODYEAROVE GUME. ZABRANILI su MAGA na šiltericama“, napisao je Donald Trump na Twitteru, aludirajući na kraticu slogana iz svoje kampanje za predsjedničke izbore 2016. godine.

„Nisam zadovoljan Goodyearom jer se igraju politike”, kazao je američki predsjednik na konferenciji za novinare. Dodao je da će zamijeniti njegove gume, ako pronađe alternativu.

Trumpov tweet nadovezao se na vijest televizijske postaje WIBW o tečaju u sjedištu Goodyeara na kojem se raspravljalo o političkim porukama na odjeći i kapama na radnom mjestu.



Američkog predsjednika zasmetala je fotografija s tečaja na kojoj se prikazuju primjerene i neprimjerene poruke. Prihvatljivima su označene “Black Lives Matter” i “Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender Pride” a neprihvatljivima “Blue Lives Matter” i “MAGA”.

Trump naglašava da je “sramotno” što tvrtka ne dopušta zaposlenicima isticanje poruka podrške policiji “Blue Lives Matter” a dopušta iskazivanje podrške drugim pokretima, koji su, po njegovim riječima, po svojoj naravi “marksistički”.

Iz Goodyeara su odgovorili da spornu fotografiju nije kreirala niti distribuirala korporativna skupina tvrtke.

„Kako bismo što bolje pojasnili našu dugogodišnju korporativnu politiku, (reći ćemo da) Goodyear ima nultu stopu tolerancije prema bilo kojem obliku uznemiravanja i diskriminacije“, priopćila je kompanija.

U ime takve politike Goodyear traži od zaposlenika da izbjegavaju “na radnom mjestu iskazivanje podrške političkoj kampanji bilo kojeg kandidata ili političke stranke, kao i slične oblike vrbovanja kojima se krše principi rasne pravde i jednakosti“.

Goodyear je prošle godine ostvario prihode od gotovo 15 milijardi dolara. Njegove su gume 2018. bile ugrađene na gotovo četvrtinu novih vozila u SAD-u, prema časopisu Tire Business.

Carine i bojkot omiljeni su politički i ekonomski alati američkog predsjednika, napominje Reuters.

Komentari