TRUMP POBJESNIO Sud je odbacio zahtjev administracije da se spriječi objava Boltonove knjige

Bijela kuća

Američki sudac u subotu je odbacio zahtjev Trumpove administracije da se spriječi objava knjige njegova bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona, koji tvrdi da je američki predsjednik tražio od Kine da mu pomogne u ponovnoj pobjedi na izborima.

“Premda jednostrano Boltonovo ponašanje potiče zabrinutost kada je riječ o nacionalnoj sigurnosti, vlada nije utvrdila da je zabrana objave knjige prikladan potez”, stoji u presudi američkog okružnog suca Roycea Lambertha.

Administracija je zatražila privremenu zabranu izdavanja i objavljivanja knjige pod nazivom “The Room Where It Happened: A White House Memoir”, uz objašnjenje da sadrži tajne podatke i predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti.

Knjigu, koja bi se na policama knjižara trebala naći u utorak, već posjeduju medijske kuće. “Bolton se kocka s nacionalnom sigurnošću Sjedinjenih Država. Na taj način šteti svojoj domovini, a i sam bi mogao prekršajno i kazneno odgovarati”, napisao je sudac Lamberth.



Dodao je kako je sama zabrana prekasna da bi spriječila štetu. “Uz stotine tisuća primjeraka knjige, od kojih se veći dio već nalazi u redakcijama širom svijeta, šteta je već počinjena”, istaknuo je Lamberth.

U tvitu, objavljenom nedugo nakon što je odluka objavljena, Trump je ponovno optužio Boltona za puštanje u javnost tajnih podataka.

“Za to mora platiti vrlo visoku cijenu, kao što su morali i drugi prije njega”, tvitao je Trump. “To se više nikada ne smije ponoviti !!!”

Boltonova knjiga “The Room Where It Happened: A White House Memoir,” trebala bi biti objavljena 23. lipnja. Boltonova knjiga privukla je veliku pozornost javnosti zbog načina na koji je prikazao Trumpa i njegove političke odluke i poteze.

Izdavač je u petak objavio da knjiga pruža ‘insajderski’ pogled u Trumpov proces donošenja odluka. U njoj Bolton iznosi podatke o tomu na koji je način Trump rješavao pitanja Kine, Ukrajine, Sjeverne Koreje, Rusije, Irana te o njegovu odnosu s Velikom Britanijom, Francuskom i Njemačkom, objavila je izdavačka kuća Simon and Schuster.

Komentari